A besnyői Mária-kép története

Ahogyan tette azt Drescher József, aki a II. világháborúban szörnyű tragédia szemtanúja volt az Ercsi melletti Te rézmajorban. 1945 januárjában ott szállásolta be magát három-négy napra a Wiking hadosztály Martin Kruse parancsnok vezetésével. A várakozással teli napokban felkeresték a béresházban lakókat, József tolmácsolt felettesének. Amikor a parancsnok az ott munkálkodó szép lányoknak udvarolgatott, a soproni fiú kifordult az ajtón, őt ugyanis hű szerelme (későbbi felesége) várta otthon. E pillanatban történt a borzalmas tragédia: egy páncélos gránát ütött lyukat a béresházba, s az ott beszélgető szép lányt darabokra tépte. A leomlott fal alól a német parancsnok élve került ki, s József is sértetlen maradt, de mindkettejüket megrázták a történtek. A temetést nem várhatták meg, indult tovább az egység.


Drescher József egész életében hordozta magában e borzasztó emléket, és 2008-ban visszatért Ercsibe, hogy felkutassa a lány családját. A helyi honismereti szakkör vezetője, Szili Istvánné és Tilinger Magdolna segítségével nagy sokára sikerült kideríteni, hogy az áldozat az 1922-ben született Dalos Nándorné Tilinger Julianna volt, akinek sírja már nincs meg, de nevét felvésték a Duna-parti hősi emlékműre. József hatvanöt esztendő után megtalálta Juliska fiát és unokahúgát, valamint a családjukat. „A volt katona makacs, kitartó és elszánt volt, most ő lesz a révész, az összekötő, aki megfogja a fiú kezét, hogy annak melegét egyszer majd elvigye az édesanyjához. Szentül hitte mindig, hogy Valakik nem engedik, hogy feladja a keresést. Felesége és Juliska a túloldalról kemény feladatot kért, melyet 2009-ben végre teljesíthetett, mert Pázmány Péter szavai szerint élt: »Nemes szép élethez nem kellenek nagy cselekedetek, csupán tiszta szív és sok-sok szeretet«” – írta az Ercsi Híradó 2009. decemberi számában Szili Istvánné.

Ám a történet itt még nem ért véget. Drescher József nem szűnt meg hálát adni Istennek. Mindenképpen szerette volna megköszönni az Ercsi Máriának, hogy akkor ő megmenekült, s hogy évtizedek elteltével sikerült felkutatni a lány családját. Hálából egy Mária-ikont készíttetett Susanne Wallmann osztrák festőművésszel, amelyet felajánlott az ercsi templomnak. Minthogy ott már két Mária-kegykép is látható, a Szapáry Péter Honismereti Szakkör tagjai a besnyői Magyarok Nagyasszonya- plébániatemplom fenntartójához fordultak. Hogy miért? Hajdan ez a templom is az ercsi uradalomhoz tartozott, és közel van az egykori tragédia helyszínéhez. Drescher József személyesen vitte el a Mária-képet a templomba, amelyet Baltási Nándor esperes, Pusztaszabolcs és Besnyő plébánosa áldott meg tavaly október elején. A Fennvaló kegyelmének köszönhetően József lélekben megnyugodva térhetett haza a németországi Wertheimbe, ahol nem sokkal később, 2014. október 26-án megtért az örök hazába. Küldetését teljesítette, ama nemes harcot megharcolta.

Köszönöm Szili Istvánné értékes segítségét, amelyet a cikk megírásához nyújtott.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .