Vatikán

Szolidasítást a szardíniai károsultakkal!

 

Ferenc pápa a november 20-i általános fogadáson a szardíniai természeti katasztrófa károsultjainak megsegítésére hívta fel a híveket. „Imádkozzunk értük és családjaikért, s legyünk szolidárisak a károkat elszenvedők” – fogalmazott a szentatya, aki már a katasztrófa napján, november 19-én Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését a tizennyolc halálos áldozatot követelő árvíz miatt, melynek következtében mintegy háromezren váltak hajléktalanná. (KNA)

 

Ferenc pápa gyónásai

 

Ferenc pápa a november 20-i általános fogadáson arról is szólt, hogy kéthetente járul szentgyónáshoz, mert ő is bűnös ember. Mindenkit arra buzdított, hogy éljen Isten nagy ajándékával, a bűnbocsánat szentségével. (KNA)


A Szentatya bajor karácsonyfát kap

 

Idén Bajorországból, a Regensburgi egyházmegyéből érkezik a Szent Péter téren felállítandó karácsonyfa. A huszonöt méteres fenyőt, amelyet Waldmünchen határában választottak ki, december 6-án állítják fel, és Ferenc pápa december 13-án gyújtja meg fényeit. Az eseményen jelen lesz egy Waldmünchenből érkező kétszázötven fős zarándokcsoport is. A karácsonyfa-állítás 1982 óta hagyomány a Vatikánban. Az ünnepre a szentszéki hivatalokban is karácsonyfát állítanak, összesen negyvenet. (KAP)

 

Óvás a hamis gyógyítóktól

 

Ferenc pápa november 17-én délben az úrangyala alkalmából arra figyelmeztetett, hogy a keresztények ne hagyják magukat félrevezetni a hamis gyógyítóktól, guruktól és boszorkánymesterektől. Az imádságon részt vevőknek „lelki gyógyszerként” rózsafüzért ajándékozott, melyeket önkéntesek osztottak szét a Szent Péter téren egybegyűlt hívők körében. (KAP)

 

A Bíborosi Tanács decemberi üléséről

 

December elején a nyolctagú tanács megkezdi a Római Kúria egyes hivatalainak áttekintését. Még nem eldöntött kérdés, hogy a Világiak Pápai Tanácsából kongregáció lesz-e – mondta Rodríguez Maradiaga hondurasi bíboros (képünkön) a római La Repubblica szerint. Egyelőre az sem biztos, hogy lesz-e a Kúriában külön moderátor, aki a hivatalok együtt – működését koordinálja majd az államtitkár helyett. A bíborosi tanács december 3. és 5. között tárgyal ezekről a kérdésekről. Rodríguez Maradiaga bíboros cáfolta azokat a találgatásokat, melyek szerint Ferenc pápa nőket is bíborossá kíván kinevezni. „A nők szerepét nem kell klerika- lizálni az egyházban, de természetesen jobban meg kell becsülni” – nyilatkozta a bíboros. (KNA) SCALFARI ÉS A „PÁPASÁG LEPRÁJA” Eugenio Scalfari, a La Repubblica alapító főszerkesztője bevallotta, hogy a közelmúltban Ferenc pápával készített interjújában ő adta a szentatya szájába azokat a szavakat, amelyek az ateisták erkölcsi lelkiismeretére vonatkoznak, illetve amelyek a vatikáni udvart a „pápaság leprájaként” említik. Mint kiderült, ezeket nem szó szerint így mondta a pápa. A Vatican Insider internetes lap november 22-én idézte Scalfari kijelentését, amelyből kiderül, hogy az újságíró interjúit emlékezetből szokta leírni, nem készít felvételt a beszélgetésekről. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .