Vatikán

Hat szentet avatott a pápa

A pápa két olasz, egy spanyol, egy lengyel, egy kanadai és egy ausztráliai szentet avatott október 17-én a római Szent Péter téren. A hat új szent: a XV. században élt Stanislaw Kazimierczyk szerzetes, a lateráni kanonokok kongregációjának tagja, „pap és nevelő, aki odafigyelt a rászorulókra”; André Bessette, a Szent Kereszt kongregáció tagja, egyszerű ember, „aki egyszerűsége által sokakkal megláttatta Istent”; Cándida María de Jesús Cipitria y Barriola, a Jézus Leányai Nővérek alapítója, aki egyedül Istennek akart élni, „szilárd reményt öntve azokba, akik leginkább rászorulnak”; Mary MacKillop, az első ausztráliai női rendalapító, aki a szegények nevelésének szentelte életét; Giulia Salzano, a Szent Szívről nevezett katekétanővérek kongregációjának alapítója és a XV. században élt klarissza nővér, Camilla Battista Varano. (MK)

Az újevangelizáció intézményi alapja

XVI. Benedek pápa Ubicumque et semper (Mindig és mindenhol) motu propriója október 12-én került nyilvánosságra. Ezzel hozta létre az Új Evangelizálás Pápai Tanácsát. A tanács elnöke, Salvatore Fisichella érsek nyilatkozott az új pápai tanács legsürgősebb feladatairól. Napjainkban egyre jellemzőbb a hittől való elszakadás jelensége és az ateizmus. Gyakran a hitélet alapvető ismereteinek hiánya az, amely az erkölcsi ítéletekben és a viselkedésben megnyilvánul. A legnagyobb kihívást ma az jelenti, hogy a megkereszteltek körében — akik gyakran nem értik, miért jó a keresztény közösséghez tartozni — meg kell találni a megfelelő módot célunk és mondanivalónk hirdetéséhez — mondta az érsekelnök. (VR)

Vatikáni nagykövetünk hivatalba lépett

Győriványi Gábor október 14-én, csütörtökön bemutatta a magyar kormány megbízólevelét Fernando Filoni érseknek, a vatikáni államtitkárság helyettesének, és ezzel megkezdte szolgálatát mint Magyarország szentszéki nagykövete. „Nagyon jó érzés volt, hogy a Vatikánban ismerik, figyelemmel kísérik a magyar egyházi helyzetet” – nyilatkozta. A következő hetekben felkeresi a vatikáni főhivatalok vezetőit, majd október 23-án, Capestranóban részt vesz a Kapisztrán Szent János tiszteletére rendezett hagyományos egyházi és polgári ünnepségen. (VR)

Pápai üzenet a missziós világnapra
Idén a missziós világnap az evangélium hirdetésének fontosságára és a lelkipásztori tevékenység még teljesebb elvégzésére emlékeztet mindannyiunkat. Ezekkel a gondolatokkal kezdte üzenetét XVI. Benedek. Az egyház természetét tekintve missziós jellegű, vagyis arra hivatott, hogy tanúságot tegyen hitéről, és hirdesse az evangéliumi igazságot: Jézusról beszélni, újra láthatóvá tenni a Megváltó arcát mindazoknak, akik még nem találkoztak vele. Ez minden keresztény ember küldetése és feladata a világban, melyet a személyes megtérés által, a közösség és embertársai segítésével, támogatásával teljesíthet. A küldetés nyitottságra is hív más kultúrák, nemzetek, népek felé, hogy minden ember szívéhez eljusson az evangélium üzenete – írta XVI. Benedek. A keresztény ember Krisztus szavait hirdeti a világban, arról az igazságról tanúskodik, mely az élet valódi értelme. (—rp—)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .