Vatikán

A Hittani Kongregáció prefektusának interjúja

Gerhard Ludwig Müller érsek interjút adott Bernd Hagenkordnak, a Vatikáni Rádió német műsora jezsuita szerkesztőjének. „Tudjuk, hogy számos előítélet áll fenn a kongregációval kapcsolatban, amelyeknek azonban nem sok közük van a valósághoz. Feltettem magamnak a kérdést, hogy hogyan végezzem el feladatomat. Nem hinném, hogy a szentatya azért nevezett ki, hogy irodai munkát folytassak, hanem azért, hogy elsősorban teológusként tevékenykedjek.


Arra törekszem, hogy megértsem, mi okoz ma rossz közérzetet az egyház életében. Sok országban erőteljes a polarizáció, vagyis az ellentét az úgynevezett tradicionalisták és az úgynevezett haladók között. Le kell küzdenünk ezt az ellentétet, ismét meg kell találnunk az alapvető egységet az egyházon belül. (…) Ez az egyik célkitűzésem: csökkenteni a feszültséget az egyházon belül. (…)

Ami a klérus által elkövetett szexuális visszaéléseket illeti, mindig és mindenütt a legfontosabbak azok a személyek, akik ezeknek a rettenetes visszaéléseknek az áldozataivá váltak. Nagyon fontos szempontot jelent a megelőzés is; ugyanakkor el kell kerülni annak a kockázatát, hogy az igazságszolgáltatás lincseléssé váljék” – nyilatkozta a Hittani Kongregáció prefektusa. (VR)

A zsidó újév alkalmából

„Zsidók és keresztények növekedjenek a kölcsönös elismerésben és barátságban, tegyenek tanúságot a világban azokról az értékekről, amelyek az egy Isten imádásából származnak” – üdvözölte a pápa szeptember 20-án a római főrabbit a zsidó újév és a jom kippur, vagyis az engesztelés napja alkalmából. XVI. Benedek a béke és a bőség jókívánságait küldte a római zsidó egyházfőnek, valamint a helyi zsidó közösségnek, és Isten áldását kérte rájuk az új évben. (VR)
Megkezdődik Paolo Gabriele ügyében a jogi eljárás

Giuseppe Dalla Torre professzor, Vatikánváros Bíróságának elnöke szeptember 17-én dekrétumot adott ki, amelyben szeptember 29-én délelőttre írta ki a Paolo Gabriele és Claudio Sciarpelletti vádlottak elleni jogi eljárás első tárgyalási napját. A vádlottak ellen a vizsgálóbíró augusztus 13-án indított eljárást a vatikáni titkos dokumentumok kiszivárogtatásával kapcsolatos nyomozást követően – tájékoztat a Szentszék Sajtóterme. A tárgyalás helyszíne Vatikán Városállam bíróságának tárgyalóterme lesz. A hétfőn kiadott dekrétumot eljuttatták az érintettekhez. Paolo Gabrielét, XVI. Benedek volt komornyikját, a lopás minősített esetével, míg Claudio Sciarpellettit, a Vatikáni Államtitkárság informatikusát bűnpártolással vádolják. (VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .