Várva várt bejelentés

Fotó: Vatican News

 

Ferenc pápa vezette május 19-én, a Vatikánban azt a délelőtti imaórát, melynek során nyilvános, rendes konzisztóriumot tartottak néhány szenttéavatási ügyben.
Ünnepel az Egyház a várva várt bejelentést hallva: VI. Pál pápa és Óscar Romero San Salvador-i érsek szentté avatására október 14-én kerül sor a Szent Péter téren, a fiataloknak szentelt püspöki szinódus idején. A hírt Ferenc pápa közölte május 19-én, szombaton, a reggeli imaórán, amelynek keretében nyilvános rendes konzisztóriumot tartottak néhány boldog szentté avatása ügyében. Az Egyház hat új szenttel gazdagodik, akik életüket az evangélium hűséges szolgálatának szentelték.
VI. Pál és Romero érsek mellett az oltár dicsőségére emeltetik Francesco Spinelli egyházmegyés pap, a Legszentebb Oltáriszentséget Imádó Nővérek Intézetének alapítója; Vincenzo Romano egyházmegyés pap; Maria Katharina Kasper szűz, a Jézus Krisztus Szegény Szolgálóleányai Intézet alapítója; Nazaria Ignacia March Mesa szűz, az Egyház Keresztes Misszionárius Nővérei kongregáció alapítója.
Giovanni Battista Montini az észak-olaszországi Brescia közelében született 1897-ben. 1920-ban szentelték pappá, és a diplomácia területén szolgált. 1955-ben Milánó érseke lett, majd három évvel később XXIII. János pápa bíborossá kreálta. 1963-tól VI. Pál néven követte őt Péter székében. Megválasztásakor kijelentette, hogy folytatni kívánja a II. vatikáni zsinatot. Amikor véget ért az egyetemes zsinat, a nagy nehézségek ellenére is mindent megtett azért, hogy átültesse a gyakorlatba az ott született döntéseket. Hét enciklikát írt, és kilenc apostoli utat tett Olaszországon kívül. Ápolta az ökumenikus kapcsolatokat, találkozókat szervezett és eszmecseréket folytatott az Anglikán és az Ortodox Egyházzal. Életének utolsó időszakára rányomta bélyegét barátja, Aldo Moro olasz miniszterelnök meggyilkolása és az Egyházon belüli tiltakozások. 1978. augusztus 6-án hunyt el Castel Gandolfóban.
Óscar Arnulfo Romero y Galdámez életét az evangéliumnak, az Egyháznak és az elnyomott szegényeknek szentelte. 1917-ben született Ciudad Barriosban, El Salvador államban. 1942-ben szentelték pappá, 1977-ben San Salvador érseke lett. Hűséges pásztor volt, aki a végső stádiumban levő betegeket ápoló kórház portáslakásának egyszerű szobáiban lakott. „Isten és a szenvedő nép nevében könyörgök, kérem, és Isten nevében parancsolom, hogy vessenek véget az elnyomásnak” – így buzdított utolsó prédikációjában. Másnap egy bérgyilkos befurakodott a kórház kápolnájába, ahol Romero érsek éppen szentmisét mutatott be, és brutálisan meggyilkolta, szívébe golyót eresztve. Az érsek éppen a következő szavakat mondta: „Ez az áldozatul felajánlott test és az emberekért feláldozott vér ösztönözzön bennünket is arra, hogy testünket és vérünket adjuk a fájdalomnak és a szenvedésnek, mint Krisztus. Ezt ne magunkért tegyük, hanem azért, hogy népünknek az igazságosság és a béke gyümölcseit adjuk.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .