Gyászolók ezrei búcsúztatták Liverpool utcáin Alfie Evanst

Fotó: Vatican News

 

Több száz könnyes szemű gyászoló virágokkal és tapssal fogadta a halottas menetben érkező autót, amely végső nyughelyére szállította a huszonhárom hónapos korában elhunyt kisfiút.
Közéleti személyiségek és az „Alfie hadserege” Facebook-csoport tagjai együtt vettek búcsút a gyermektől, amikor a gyászmenet a Goodison Park mellett egy magántemető felé vette az irányt.
Április 28-án, helyi idő szerint hajnali fél háromkor a mindössze huszonhárom hónapos Alfie Evans elhunyt a liverpooli Alder Hey Gyermekkórházban, ahol öt nappal azelőtt lekapcsolták a gépeket, amelyek életben tartották az alig kétéves kisfiút.
A kisgyermek neurodegeneratív, vagyis az idegsejtek leépülését okozó ismeretlen betegségben szenvedett. A liverpooli bíróság a szülők akarata ellenére úgy döntött, hogy meg kell szakítani az életben tartásához szükséges kezelést. A brit legfelsőbb bíróság nem adott helyt a szülők kérésének, hogy Ferenc pápa hívására a római Bambino Gesù Kórházba szállíthassák a kisfiút. A liverpooli Alder Hey Gyermekkórház orvosai szerint a gyermek szenvedéseinek meghosszabbítása embertelen lett volna.
Április 23-án este tíz órakor a liverpooli kórházban levették Alfie Evanst a lélegeztetőgépről. A szülők hat órán keresztül szájon át lélegeztették a kisfiút, aki ezt követően kilenc órán keresztül önállóan lélegzett. Az orvosok ekkor visszatették a gépekre, oxigént és infúziót kapott, a bíró pedig aznap délutánra újabb tárgyalást hívott össze a kisfiú ügyében.
Alfie mellett ott volt az édesapja, Tom és az édesanyja, Kate, valamint egy olasz pap, aki a családot támogatta ezekben a napokban. A Szentszék gyermekkórháza készen állt Alfie fogadására, Mariella Enoc, a kórház igazgatója Liverpoolba utazott. Alfie az olasz belügyminiszter és külügyminiszter együttes engedélyével megkapta az olasz állampolgárságot, hogy azonnal átszállíthassák Rómába, ebbe azonban a liverpooli kórház nem egyezett bele. Az olasz hadügyminisztérium egy katonai repülőgépet helyezett készenlétbe arra az esetre, ha megkapják az engedélyt a szállításra. Ám az engedély nem érkezett meg.
Az édesapa gyermeke halála után ezt az üzenetet tette közzé: „A gladiátorom letette a pajzsát, és ma 2 óra 30 perckor elnyerte szárnyait… Megszakad a szívem… SZERETLEK, FIAM.” Az édesanya ezt az üzenetet posztolta a támogatói Facebook-oldalon: „A kisbabánk 2 óra 30 perckor felöltötte szárnyait. Megszakad a szívünk. Mindenkinek köszönjük a támogatást.”

Fordította: Koszoru Péter, Thullner Zsuzsanna
Forrás: Vatican News

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .