Várjuk a Szentlelket

 A társaságnak mintegy kétszáz tagja van, közülük százan Magyarországon élnek. Augusztus 2-án Paskai László bíboros mutatja be a káptalan befejezését is jelző záró szentmisét. Az első hét végén a jelenlévők megválasztották az új vezetőséget. A Társaság általános elöljárója Pataki Ágnes, helyettese pedig Kővári Magdolna lett. Mindketten az USA kerület tagjai. A tanács további két tagja: Marta Andrasciova a szlovák, és Almásy Mária a magyar kerületből.
A káptalan munkáját két egyházjogász, Őrsy László és Orosz Lóránt mellett a napi szentmisét bemutató lelkipásztorok homíliái is segítették. A közösség a Szentlélek tiszteletére épülő társaság, amely komolyan veszi az állandó megtérést, naponta kérik a harmadik Isteni Személy segítségét. Mégis nagy ajándék volt a káptalan első hetében a szociális testvéri lelkiségre épülő lelkigyakorlat, melyet Berkecz Franciska testvér vezetett. Hiszen ahhoz, hogy Isten szüntelen – a társadalom ínségén keresztül is érkező – meghívására válaszoljunk, meg kellett térnünk, egyebek mellett, a ránk rakódott reménytelenségből, kishitűségből. „Ha átadjuk magunkat a Szentléleknek, nyolc óra alatt nyolc évi munkát tudunk elvégezni” – idézte Franciska testvér az alapító, Slachta Margit testvér mondását. A különböző kerületek beszámolói alapján úgy tűnt, ez a csoda az elmúlt hat évben is megvalósult. A közösség törékenysége ellenére országos projektek indultak, a testvérek munkáját minden országban értékelik. Mindez bizonyság: a történelem eseményeiben nem a személytelen sors, hanem a személyes Isten kopogtat.

A káptalan során a közösség megtapasztalhatta, hogy a Szentlélek Úristen ajándékai ma is elevenek. Segítenek megismerni és megérteni a kort, amelyben élünk, és evangéliumi választ adni a kihívásokra, a Szentlélek erejével formálni ezt a világot. Ehhez azonban túl kell tekinteni önmagunkon, túlélési stratégiáinkon, kényelmünkön, biztonságunkon, aggodalmainkon. A káptalan utolsó napjaiban a résztvevők – már az új vezetés segítségével – a jövő feladatait vették számba. Megfogalmazták: Szűz Máriához, az apostolokhoz és alapító testvéreinkhez hasonlóan továbbra is a Szentlélek kiáradásáért kell imádkoznunk. A Szentlélek segítségével, hűségesen ragaszkodva a folyamatos megtéréshez, akár egy kétszáz fős közösség is felforgathatja a világot.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .