Van mondanivalónk Európa számára

A találkozó során Gianni Alemanno római főpolgármester a Capitolium dísztermében üdvözölte a megjelenteket, majd átadták a Kalkuttai Teréz anya-díjat. Az idei elismerést Chiara Lubich, a Fokoláré Mozgalom alapítója emlékére utódjának, Maria Vocénak adományozták. Az ünnepségen többek között jelen volt Ennio Antonelli bíboros, a Család Pápai Tanácsának elnöke is. A résztvevők és felszólalók közt volt Soltész Miklós, hazánk szociális és családügyi államtitkára. Hazaérkezése után kérdeztük, miért volt fontos számára ez az esemény.

– Európa nagyon nagy bajban van. Ha a gazdasági és pénzügyi problémákat meg akarjuk oldani, az alapokhoz is vissza kell térnünk: a kereszténységhez, a családok, a gyermekek és természetesen a magzatok védelméhez. Fontosnak éreztem, hogy elmenjek a találkozóra, és felszólaljak, hiszen Európa számára nekünk, magyaroknak van mondanivalónk e témával kapcsolatban. Soros elnökségünk alatt uniós forrásból kívántuk bemutatni „Ha még nem vagy kész rám, adj inkább örökbe” elnevezésű kampányunkat, melyet Európában több támadás ért, ám pereskedés helyett inkább visszafizettük az erre kapott támogatást, pedig ma is azt gondolom, nekünk volt igazunk. A kampányellenes hangok viszont hatalmas reklámot jelentettek, ennek köszönhetően több emberhez jutott el a mondanivalónk, mint ahány helyre magunktól elérhettünk volna. Természetesen nemcsak az akciónak tulajdonítom, de tény, hogy az adott időszakban jelentősen csökkent Magyarországon az abortuszok száma…

Római előadásom sikert aratott, melyet nem személyemnek, hanem a magyarok ez ügyben tett fáradozásainak tulajdonítok. Észrevettük ugyanis, hogy menynyi értéktelen dolog van az életünkben, s az új alkotmány, a megszületett törvények egy része ezek ellen kíván tenni. Sokan támadnak minket, de sokan éreztetik szeretetüket is.

Európa formálói közt többen vannak, akik cselekedeteikkel nem a tisztulást segítik, pedig mindenki látja a kontinens demográfiai tragédiáját. Határozott válaszokra volna szükségünk – emelni a gyermekvállalási kedvet –, különben el fogunk tűnni.

Carlo Casini elnök úr ötletét elfogadtuk a találkozón. Lelkiismereti okból szeretnénk ugyan, de tudjuk: az abortuszt nem lehet betiltani. A jelenlegi helyzeten azonban lehet javítani. Ezért tavasszal egész Európában aláírás-gyűjtési akcióba kezdünk. Ha egymillió összegyűlik, az unió vezetőségének mindenképp foglalkoznia kellene a kérdéssel, és egységes ajánlásokat alakíthatna ki.

Karácsony előtt különösen jólesett, hogy a család- és magzatvédelem terén folyó erőfeszítéseinket a Vatikán és számtalan más ország képviselője nagy elismeréssel nyugtázta. Jó volt Rómában magyarnak lennem.

Fotó: Bókay László

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .