Van még jó hírünk

Most azonban a Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) olyan műholdak kifejlesztésén dolgozik, amelyek begyűjtenék, majd vagy önmagukkal együtt, vagy a légkörbe juttatva megsemmisítenék a tíz centiméteresnél nagyobb szemétdarabokat.

Nem is olyan könnyű feladat ez, hiszen jelenleg a NASA tizenhatezer ilyen törmeléket tart számon, amelyek óránként huszonnyolcezer kilométeres sebességgel száguldanak a Föld körül. És ezek mindegyike potenciális veszélyforrás: becsapódásuk esetén súlyosan megrongálhatják a működő műholdakat vagy űrrepülőgépeket. Ez történt 2009-ben is, amikor egy amerikai távközlési műhold az üzemen kívüli Kozmosz–2251 orosz műholddal összeütközve felrobbant.

A takarítási program, amely a Clean Space One nevet viseli, tízmillió svájci frankba (2,4 milliárd forint) fog kerülni, ám ennek az összegnek a sokszorosától kíméli majd meg az űrkutatásban részt vevő országokat – így hazánkat is. Hiszen a lehetséges ütközések miatt ma már nagyon magas összegű egy-egy világűrbe feljuttatott szerkezet biztosítása. A svájci egyetem terve szerint öt éven belül el tudják indítani az űrszemét- megsemmisítő műholdakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..