Van Gogh a padlásról

A legújabb kutatási technológiáknak es egy két évig tartó nyomozásnak köszönhetően a szakemberek ma mar biztosak abban, hogy a festmény eredeti, es 180-as sorszámmal szerepelt Theo van Gogh gyűjteményében – a szám meg ma is ott van a hátoldalán. A fákat, bokrokat es a montmajouri apátság romjait ábrázoló képen jól láthatok a Van Goghra jellemző vastag ecsetvonások. A mű születésének pontos dátumát is sikerült meghatározni, mivel a festő említést tett a képről egy, a testvérének irt levelében. Eszerint az alkotást 1888. július 4-en festette. Van Gogh két másik levélben is utalt a festményre azon a nyáron. A Napnyugta Montmajournal abban az időszakban született, amelyben a holland művész leghíresebb alkotásai, mint például a Napraforgók, a Sárgaház, a Van Gogh szobája Arles-ban. A festőt a dél-franciaországi táj, a fények és a színek teljesen magukkal ragadtak.

A megtalált festményt, amely egy, nevének elhallgatását kérő magángyűjtő tulajdonában van, szeptember elején mutattak be először a közönségnek az amszterdami Van Gogh Múzeumban.

A holland mester mintegy száznegyven alkotását őrző múzeum több mint egymillió látogatót vonz évente. A tragikus sorsú festő képei a világ legértékesebb műalkotásai közé tartoznak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .