Egy százalék ihlet

Az amerikai lángelme feljegyzéseiben olvasható, hogy a felvevőgép ötlete első ízben a gramofon kapcsán jutott eszébe: „Hosszú esztendőkön keresztül folytattam kutatásokat arra vonatkozólag, miképpen lehet a hangot rögzíteni és visszaadni. Egy nap azután felmerült bennem a gondolat, hogy talán meg lehet szerkeszteni olyan készüléket is, amely a szem szamara teljesíti ugyanazt a funkciót, amelyet a fonográf a hallás szempontjából tolt be.” Edison 1889. október 6-án mutatta be az első mozgóképet, később kollegai közreműködésével évekig tökéletesítette a kinetograf névre keresztelt fel vevőberendezést. Négy évvel később a New Jersey állambeli West Orange-ben a világ első filmstúdióját is létrehozta. A fészerszerű mozgatható építményt, a műtermet a nap állásától függően elforgathattak, hiszen a természetes fény, azaz a napfény alapfeltétele volt a filmkészítésnek.


A feltaláló egy helyütt arról is írt, hogy szerinte a film hivatása mindenekelőtt az, hogy boldoggá tegye az embereket: „A filmnek kicsit több boldogságot és valamennyivel több jóakaratot kell a földre hoznia. A Jóisten a tudója, hogy erre milyen nagy szükségünk van.” Bar Edison szerette volna azt is, ha a film forradalmasítja az iskolai oktatást, erre nem került sor. Talán nem véletlenül. Ugyanakkor a mozgókép határozottan jó találmány, hiszen a szép vagy mókás pillanatokat megörökítve múltunk a jövőben is jelen lehet.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .