Van célunk! Van jövőnk!

Idén Székesfehérvár ad otthont a Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) programjainak szeptember 7. és 9. között. Van célunk! Van jövőnk! – így határozták meg a szervezők a rendezvény alapgondolatát, amely kifejezi, hogy a kereszténység a társadalom jövőjét meghatározó, mozgató erő.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága és a Székesfehérvári Egyházmegye által szervezett szeptemberi Kattárs-találkozó programjai között szerepelnek intézmények és lelkiségi mozgalmak interaktív bemutatkozói, konferenciák, jogi tanácsadás, pódiumbeszélgetések, gyermekprogramok, koncertek, liturgikus események és számos lehetőség a találkozásra.
A Székesfehérvár belvárosában zajló programsorozat megnyitója a Városház téren lesz szeptember 7-én, pénteken 16.30-kor. Beszédet mond Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Kattárs két fővédnöke; Székely János szombathelyi megyéspüspök, valamint Hirtling István színművész, a Kattárs védnökei. A 18 órakor a ciszterci templomban (Szent János köz 1.) kezdődő nyitó szentmise főcelebránsa Udvardy György pécsi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke lesz.
A rendezvényt záró ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás mutatja be szeptember 9-én, vasárnap 11 órakor a főtéren (eső esetén a Prohászka-emléktemplomban).
A Katolikus Társadalmi Napok célja, hogy az Egyház a mai, modern eszközöket felhasználva eljuttassa gondolatait az emberekhez. Ezzel párbeszédre, sőt közös gondolkodásra, alkotásra hív mindenkit. Ez a gondolkodásmód jellemezte a száz évvel ezelőtt élt Prohászka Ottokárt, Székesfehérvár egykori püspökét is. Az ő szellemisége szolgál alapjául a találkozóra meghirdetett konferenciáknak, pódiumbeszélgetéseknek.
A jó cél megalapozza a jövőt, út a jövőbe. Homályos célokat nem lehet teljesíteni, ezért a társadalomnak is pontos, jól meghatározott, teljesíthető célokra van szüksége, amelyek előidézik a pozitív irányú változást, feltételezik a haladást. Az Ugrits Tamás pasztorális helynök koordinálásával Székesfehérváron rendezendő Kattárs mottója ezért: Van célunk! Van jövőnk!, amely jól kifejezi a találkozó alapgondolatát. A keresztény életvitel, az Egyház, s benne a keresztény kultúra, oktatás és szociális munka valóságos tartalmat ad az emberi életnek, amelynek alapvető igénye az előrehaladás anyagi és szellemi területen is. Az idei Katolikus Társadalmi Napok e gondolatok mentén is szerveződik. Színes családi programokkal is készülnek a székesfehérvári Kattársra, ahol a szülők a legkisebbek számára is találhatnak majd jó programokat. A szeptemberi találkozónak két kuriózuma is lesz: a börtönmisszióval való megismerkedés és az egyházi jogi tanácsadás. Az Egyházhoz kötődő pasztoráció és szolgáltatás eddig még nem szerepelt a Katolikus Társadalmi Napok programpalettáján.
További részletek a programfüzetben találhatók.

Forrás és plakát: Székesfehérvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .