Van, akit érdekel, hogy mi rejlik benned

 

A centenáriumi év beharangozásaként decembertől néhány budapesti metrómegállóban már láthatók lesznek azok a plakátok, amelyeken központi gondolatként ezt olvashatják majd a járókelők: „Van, akit érdekel, ami benned rejlik.” Ebben a mondatban nincs semmi „vallásos” tartalom – tulajdonképpen teljesen hétköznapi üzenetként is felfogható, amelyre talán a vallás iránt kevésbé érdeklődők is felfigyelnek majd. Az üzenetet elsősorban olyan fiataloknak szánjuk, akik valahol a látókörünk peremén vagy attól egy lépéssel távolabb állnak. Szeretnénk megszólítani azokat az embereket, akik már jártak szalézi oratóriumban, templomban, akik hittancsoportok tagjai voltak, de később lemorzsolódtak, akik egyházi iskolába jártak, de azóta eltűntek – fogalmaz a tartományfőnök. – A másik mondat, amit már sokan hallhattak: „Utolsókból lesznek az elsők.” Ezzel a címmel indult el a centenáriumi év egy másik programja, az ifjúsági vetélkedő, amelynek megszervezése során igyekeztünk sokakat megszólítani. Száznál is több csapat érdeklődött és regisztrált, s több mint nyolcvan százalékuk küldte vissza az első forduló feladatának megoldását. Örülünk, hogy a három szalézi középiskolából is sokan jelentkeztek, de talán még nagyobb öröm számunkra, hogy olyan intézmények is részt vesznek a versenyben, ahol nincs és soha nem is volt szalézi jelenlét.


 

A tartományfőnök a 2013. január 26-án kezdődő jubileumi év rendezvényeiről szólva elmondta:
– Ezen a napon délelőtt lesz egy központi szentmise a budapesti Szent István-bazilikában, amelyet centenáriumi évünk fővédnöke, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek mutat be. Kíváncsian várjuk, hogy az ország főpapjaként mit mond majd a szaléziaknak, amiből később építkezni tudunk. A misén az Egyetemi templom Don Bosco Ének- és Zenekara teljesít zenei szolgálatot. A zenekart Dauner János szalézi atya alapította 1975-ben. A szentmisére szeretnénk minél többeket meghívni, utána pedig ünnepséget tartunk, amelyre a már velünk dolgozókat és reménybeli szövetségeseinket is várjuk. A fiatalok az általuk hozott műsorokkal lépnek fel, mi, szaléziak pedig rajtuk keresztül fogunk megmutatkozni. Itt lesz velünk Adriano Bregolin, a rendfőnök vikáriusa is, aki Rómából érkezik az ünnepre, és három napot tölt Magyarországon.

Az ünnepi alkalomhoz művészeti rendezvények is kapcsolódnak majd, tudtuk meg a tartományfőnöktől, aki azt is elmondta: Budapesten reprezentatív kiállításon is megemlékeznek a rend százéves történetéről. A szaléziakhoz kapcsolódó tárgyi emlékeket és írásos dokumentumokat bemutató tárlatot az országban több helyen láthatják majd az érdeklődők.

– Egy másik kiállítás január 4-én nyílik meg Nyergesújfalun (itt működött az első szalézi iskola Magyarországon) – tette hozzá a tartományfőnök. – Ezt a játékos és egyszersmind tanulságos interaktív ifjúsági kiállítást elsősorban diákoknak szánjuk, és elvisszük az ország számos iskolájába, kollégiumába. Igazi újdonságnak számít majd a magyar egyházi életben. Februárban Szalézi Akadémiákat szervezünk Óbudán, amelyeken a meghívott előadók arról beszélnek majd, hogyan találkoztak a szaléziakkal, és mit jelent számukra Don Bosco.

Péliföldszentkereszten megtartjuk a már hagyományos lelki napokat a fiatalok, a serdülők és a felnőttek számára. Február 22-én pedig a kommunista diktatúra áldozataira emlékezve Sándor István-emléknapot rendezünk a Terror Házával együttműködve, a nuncius úr, Pierluigi Cameroni szalézi posztulátor, valamint magyar előadók közreműködésével. Sándor István szalézi szerzetestestvér volt, akit 1953-ban kivégeztek. Boldoggá avatására már nem sokat kell várnunk. Dér András filmrendező egy huszonöt perces, játékfilmelemekkel kiegészített dokumentumfilmet készít róla, amelyet eredeti helyszíneken forgatott.

Májusban egy igen jelentős eseménynek lehetünk majd részesei: világkörüli útján hazánkba érkezik rendalapítónk, Bosco Szent János ereklyéje. Az útvonal tervezete még nincs teljesen lezárva, de annyi már biztos, hogy az ereklye első állomáshelye május 17-én a szombathelyi Szent Kvirin szalézi templom lesz, az utolsó pedig május 26-án Kazincbarcika. A centenáriumi év központi programja lesz ez, amikor megélhetjük majd, hogy Don Bosco atyánk köztünk van.

A rendfőnök, Pascual Chávez Villanueva látogatásának pedig októberben örülhetünk. Augusztus 14–18. között fesztiválra hívjuk a hozzánk közel álló és az érdeklődő fiatalokat Balatonkenesére. Örömteli ünnepe lesz ez a szalézi családnak és minden jóakaratú fiatalnak. Terveink szerint a környékbeli tartományokból érkezőkkel nemzetközivé nő a majd találkozó. A centenáriumi év eseményei így összefüggő egészet képeznek – foglalta össze az egész éves programot Ábrahám Béla tartományfőnök. – Január 26-án Don Boscóra mint példaképünkre, atyánkra és mesterünkre tekintünk fel; májusban az ereklyével eljön hozzánk ő maga; októberben pedig a rendfőnök személyében közénk érkezik majd Don Bosco utóda és szellemi örökségének letéteményese, a rendfőnök.

A centenáriumi év tehát a szalézi karizma igazi ünnepe lesz, amelyre a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minél jobban felkészülni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .