Változások a ferencesek életében

A rendi szabályzat szerint bizonyos pozíciók – például a házfőnöki és a vezetőségi megbízatások – meghatározott időtartamra szólnak. A házfőnökök most sok helyen cserélődnek, a fiatalabb szerzetes papok egyre több megbízatást kapnak. Budán, a Margit körúti rendházban Horváth Achillest Komáromi Előd váltja, aki eddig Esztergomban töltötte be ezt a funkciót. Esztergomban az új házfőnök Lovász Rajmund. Pasaréten, ahol a házfőnök egyben növendékmagiszter is, Berhidai Piuszt Fejes Antal váltja. Pesten, a Ferenciek terén Reisz Pált Tokár János eddigi esztergomi gimnáziumigazgató követi a rendház élén, illetve templomigazgatóként. Pál atya augusztustól a sümegi házat vezeti. Az esztergomi gimnázium új igazgatója Bécser Róbert, aki mostanáig a Szent Angéla gimnáziumot vezette. Szegeden Kiss Didák helyett az új gvardián (házfőnök) Wertheim Mátyás, aki továbbra is alsóvárosi plébános marad. Didák testvér a rózsadombi Tövis utcai rendházba költözik, és ősztől a Szent Angéla gimnáziumban tanít. A szentendrei gimnázium új igazgatója Frész Timóteus. Lukovits Milán, az eddigi igazgató továbbra is a tantestület tagja marad. Itt az új házfőnök Kovalcsik Cirill. Szécsényben Varga Kapisztránt a házfőnöki és a novíciusmagiszteri tisztségekben Berhidai Piusz váltja.


A magyar provincia kárpátaljai missziójának új vezetője Magyar Gergely, korábbi provinciális. Bán Jónás eddigi gvardián Nagy szőlősről Budára költözik. Horváth Achilles helyett ő az új Margit körúti plébános. Achilles atya a jövőben Szombathelyen vezeti a ferences plébániát. A rózsadombi Tövis utcai templom új igazgatója Kiss Menyhért. Elődje, Frajka Félix pasaréti lelkipásztorként folytatja szolgálatát. Zalaegerszegen továbbra is Ocsovai Grácián a házfőnök és a plébános, Pasaréten Lendvai Zalán marad a plébános, és Szentkúton sincs változás: Kálmán Peregrin ezután is kegyhelyigazgatóként és házfőnökként szolgálja a közösséget.

Változást jelent a rend életében az is, hogy az új tanévtől világi igazgató áll a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium élén, továbbá hogy Jászberényben a ferencesek átvesznek egy korábban alapítványi formában működő szakiskolát és a hozzá kapcsolódó esti gimnáziumot.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .