Választottunk…

Az emberek állást foglaltak

Mayer Mihály pécsi megyés püspök

Nagyon örülök annak, hogy az emberek a választás napján állást foglaltak. Döntésüket nem későbbre halasztották, hogy aztán egymásra mutogassanak: ki volt az, aki nem vállalta a felelősséget… Mi, keresztények sohasem önmagukban a pártokat nézzük, hanem azt: a különböző politikai erők hogyan viszonyulnak a keresztény értékrendhez. Úgy látom, a társadalom elutasította azokat az ideológiai tévedéseket, amelyek kincstári optimizmussal valamiféle földi mennyországot ígértek. Rájöttek arra, hogy a gazdasági válság gyökerében erkölcsi válságot jelez; Magyarországon ráadásul ez a morális válság mélyebb, mint más országokban. Elég csak arra utalnom, hogy nem pusztán a hitoktatás hiányzik, még alapvető etika óra sincs az iskolákban. Hogyan tanulhatják meg így a fiatalok, hogy mi a jó és mi a rossz?

Az Európai Unióra szavaztunk, de pontosabban inkább úgy mondanám: Európa mellett, az európai értékekre voksoltunk. Hiszen az unió még csak keresi az értékeket. Jelenleg az Európai Unió, nem pedig Európa jön felénk. Ezért nagyon is fontos és felelősségteljes döntés volt, hogy legtöbben a keresztény értékekre adták a szavazatukat. Reméljük, hogy a kiküldöttek jól élnek majd azzal a lehetőséggel, amelyet a polgárok a kezükbe adtak. Ne a pártfegyelem döntsön, hanem az Isten iránti elkötelezettség, és a keresztény értékek megalapozását tekintsék feladatuknak. Öröm az is, hogy nagyon kevés liberális kerül ki, akik az említett értékeket mindig lazítani akarják. A jobboldal azonban ne gondolja, hogy a megmérettetés eddig tartott, hiszen nem a „luxuséletre” kaptak meghívást: olyan feladatot vállaltak, amely alatt „görnyedezni” kell.

Pallós Tamás

„Ez így nem mehet tovább…”

Semjén Zsolt

Mekkora jelentősége van a vasárnapi EP-választásoknak Európa és az európai uniós Magyarország számára? – kérdeztük a választás másnapján Semjén Zsoltot, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnökét.
– Röviden azt mondhatom, nagy. A Fidesz-KDNP ilyen mértékű győzelme, úgy vélem, a keresztény-nemzeti értékrend erősödését jelzi. Azzal, hogy a korábbinál több, 14 képviselőt küldhetünk az Európai Parlamentbe, erősítjük az Európai Néppártot, vagyis növelni tudjuk a keresztény ihletettségű politizálás esélyeit.
A határon túli magyar szavazatoknak köszönhetően a Kárpát-medencében kisebbségben élő magyarság, és az összmagyar ügyek és érdekek képviselete is erősödik.

A választási eredmények – az elsöprő Fidesz-KDNP győzelem – hazai belpolitikai olvasata egyértelmű: a magyar társadalom beírta az elégtelent az MSZP és az SZDSZ bizonyítványába. Ettől kezdve a mostani kormánynak még kevesebb felhatalmazása van az országot hosszú távra elkötelező intézkedések meghozatalára. Mi, ellenzékiek tehát nagyobb eséllyel fogjuk tudni megakadályozni mondjuk a vízművek vagy az állami erdők privatizációját. A kormány tehát még inkább cselekvőképtelenné vált. Ebből pedig az következik, hogy az utóbbi idő agóniájának meghosszabbítása immár nemcsak az országnak árt, hanem a szocialista pártnak is. A józan ész azt diktálja, hogy vonják le a konzekvenciát: ez így nem megy tovább. Személy szerint én úgy gondolom, ősszel sor kerül az új választásra.

Kipke Tamás

A keresztény értékek Európáját remélem

Szőcs Géza erdélyi író

„Olyan Európai Unióval kell számolnunk, amely az előzőnél és minden eddiginél konzervatívabb – mondta kérdésünkre Szőcs Géza erdélyi költő, az európai integráció, együttműködés és oktatás elősegítésére létrejött Bécsi Európai Akadémia idei nagydíjasa. – Ez azt jelenti, hogy azok a konzervatív értékek, amelyek sokak számára idejétmúltnak, anakronisztikusnak tűntek, új életre kaphatnak.”

Ebben az összefüggésben Szőcs Géza még annak az esélyét is fölfedezi, hogy a keresztény értékek megjelenjenek az EU alkotmányában. „Talán nem lesz megoldhatatlan feladat ezzel az új többséggel egy olyan alkotmányt megszövegezni, amely a keresztény értékekre való hivatkozást is magába foglalja”. Hozzátette: nem valamiféle klerikális térnyerésre gondolt, hanem arra, hogy azokat a szellemi és morális értékeket, amelyekre a kereszténység épül, és amelyek részben a hellenisztikus, részben a zsidó műveltségben gyökereznek, mindenkinek vállalnia lehet, függetlenül attól, hogy milyen hite van. A választási preferenciák önmagukért beszélnek. „Úgy tűnik, Európa inkább igényli ezeket az értékeket, és mintha az emberek kezdenék felmérni, hogy azt a krízist, amelybe Európa jutott, jelentős részben az egykor meghatározó értékek ignorálása okozta” – magyarázta Szőcs Géza.

A közismert erdélyi író úgy látja, uniószerte olyan eredmények születtek a vasárnapi választáson, amelyre igen kevesek számítottak. Véleménye szerint a következő öt évben nem lehet jelentős bővítésre számítani, bár „lehet, hogy egy vagy két kisebb országot még felvesznek”. A szélsőjobb előretörésétől ugyanakkor nem tart. „Ezek az eszmék mindig olyankor hódítanak teret, amikor jelentős társadalmi átrétegződések történnek, mint például a bevándorlók, menekültek megjelenése" – fejtegette. Szőcs Géza a lázas állapothoz hasonlította a szélsőjobb átlagon felüli szereplését. „A láz jelzi, hogy baj van. A fő feladat nem a láz lecsillapítása, hanem az okok megszüntetése” – mondta, majd arról beszélt, hogy a társadalomban az egyensúlyi állapot előbb-utóbb törvényszerűen újra helyreáll.

Lukács János

Remélem, igaz értékeket képviselnek…

Bókay Dóra első szavazó

Tavaly év végén lettem nagykorú. Az elmúlt hat hónapban mindössze olyan jogaimmal tudtam volna élni, melyek kizárólag saját életemet határozták meg: szabadon vehettem volna alkoholt, cigarettát, és beülhettem volna a tizennyolc éven felülieknek szóló filmekre a moziba. Június 7-én azonban elérkezett az a pillanat, amikor életemben először szavamat hallathattam a politikában azzal, hogy elmentem az európa parlamenti választásokra.
Számomra, aki már a rendszerváltás után született, szimbólum értékű az a tény, hogy életem első szavazatát az EU-képviselőkre adhattam le. Kötelességemnek tartottam tehát, hogy elmenjek, hiszen a jövőmet nagyban befolyásolják az EP-ben meghozott döntések. Hogy hová mehetek külföldre tanulni, milyen ösztöndíjakkal és melyik országban dolgozhatok majd szabadon. Bár napjainkban a belpolitikai acsarkodások és a gazdasági visszaesés miatt nincs túl jó hírünk a világban, nem szabad elfelejtenünk, hogy Magyarországnak ugyanakkora beleszólási joga van az Európát érintő döntésekbe, mint Portugáliának, Görögországnak vagy éppen Belgiumnak, amely egyik alapító tagja annak. Éppen ezért nem tartom elhanyagolhatónak, hogy ki képviseljen minket az unióban. Ugyanakkor ellenszenvemet váltja ki az a tény, hogy a képviselők valahol Budapest és Brüsszel között eltűnnek, és szinte semmilyen hír nem jut el munkájukról azokhoz az emberekhez, akik megválasztották őket. Remélem, ez az elkövetkező években változni fog. Fontosnak tartanám, hogy alapvetően az Európai Unióról többet lehessen tudni. Ne csak a különböző korlátozásokról zengjen a sajtó, hanem például arról, hogy az elmúlt öt évben két magyar hölgyet is megválasztottak az EP-ben az év képviselőnőjének.
Kíváncsian várom, hogyan fog teljesíteni a huszonkét képviselő, és valóban az általuk meghirdetett értékeket fogják-e képviselni. Remélem, az elkövetkező öt évben jobban meg fogják becsülni a választókat.

Bókay László

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .