Válasz minden kérdésünkre

Elmesélné, hogyan született meg a Mai Ige? Miért érezte szükségét annak, hogy lelkesítő üzeneteket írjon minden napra?

 

– Idén éppen húszéves lett a Mai Ige. 1994-ben jelentette meg először a UCB (United Christian Broad­cas­ters) az Egyesült Királyságban, akkor még csak háromezer-ötszáz példányban, és hiszem, hogy Isten adta az ötletet a kiadásához. Kezdetben azért írtam, hogy segítsek a UCB-nek abban, hogy kiépíthesse az első keresztény rádió és televízió támogatói bázisát. Arra gondoltam, adjunk az embereknek egy ingyenes buzdító kiadványt, amelyben arra hívjuk őket, hogy imádkozzanak a UCB elképzeléséért, és ha tehetik, támogassák ezt az ügyet. Isten többszörösen megáldotta a tervemet, és mostanra az Egyesült Királyságban csaknem kétmillió olvasója lett a Mai Igének. Mintegy százezren vannak a támogatók, akiknek a segítségével létrejöhetett a rádió és a televízió. A bevételeik hetvenöt százaléka az olvasóktól származik, úgyhogy nagyon úgy tűnik, hogy az ötlet valóban Istené volt.

A legtöbb keresztény tudja, hogy olvasnia kellene a Bibliát, de az értelmezéshez szüksége van segítségre. Sok könyve van a Szentírásnak, és az emberek gyakran nem tudják, hol is kezdjék el olvasni, ahogyan azt sem, hogy miként olvassák. Több mint ötven éve tanulmányozom a Bibliát, és azóta prédikálok belőle. Olyan igéket választok ki, amelyek az emberek mindennapi életéhez kapcsolódnak. Célom, hogy növekedjen bennük a spirituális vágy a Szentírás szavai iránt, hogy kezdjék el olvasni a Bibliát, és élvezzék az olvasását, ezáltal pedig erősödjön a hitük.

 

Gyakran írja, hogy Istennek mindannyiunk számára van egy terve. Ön már kétségkívül megtalálta a magáét, de mi hogyan találhatnánk meg a magunkét?

 

– Két módon. Először is a vágyainkon keresztül, amelyeket Isten ültetett el bennünk. „Mert Isten az, aki bennetek az akarást és a véghezvitelt egyaránt műveli jóakarata szerint” (Fil 2,13). Figyeljük meg a szavakat: akarás és véghezvitel! Mielőtt teszünk valamit, Isten akaratot vagy vágyat ad nekünk, hogy megtegyük. Másodszor az ajándékainkon és a képességeinken keresztül ismerhetjük fel Isten ránk vonatkozó tervét. Isten megengedi nekünk, hogy lássuk, hol van ránk szükség, és melyek a lehetőségeink, ahogy azt is, hogy felfedezzük nem használt talentumainkat. Hittel kell elindulnunk és próbálkoznunk. S ha ezt tesszük, Isten segít majd levetkőzni a kudarctól, a visszautasítástól és a kritikától való természetes félelmünket. De persze Jézust követni azt is jelenti, hogy bátran szembenézünk az elutasítással és a bírálattal. Ha az ő akaratát követjük, megadja nekünk az ehhez szükséges kegyelmet. Időnként persze mindnyájan elesünk, de a győztesek azok, akik képesek felállni, tanulni, növekedni, és előremenni.

 


A The Word for Today, vagyis a Mai Ige csaknem tízmillió embert, köztük sok katolikust ér el naponta. Kifejezett célja, hogy az összes keresztény felekezethez szóljon? Egy-egy üzenet megfogalmazásakor gondol arra, hogy írásainak ne csak a protestánsok számára legyen mondanivalója?

 

– Igen. Protestáns, katolikus – ezek csak címkék. Istent a szívünk „tartalma” érdekli. Ha majd ott állunk előtte, nem fogja megkérdezni, hogy melyik felekezethez tartozunk, csak az lesz a fontos, hogy elfogadtuk-e Jézust megváltónknak, és az ő akaratát tettük-e. Mindenkinek írok, az írásaim minden emberhez szólnak, mert ugyanazok a vágyaink és ugyanazok a küzdelmeink. Tomnak, a személyi asszisztensemnek például katolikus háttere van, nekem pedig protestáns, és már több mint harminc éve együtt járjuk a világot, hogy szolgáljuk az embereket. Jézus imája János evangéliumában így hangzik: „Hogy mindnyájan egy legyenek; ahogyan te, Atyám, bennem vagy, és én tebenned, úgy ők is egy legyenek mibennünk, és így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem” (Jn 17,21).

 

Úgy tűnik, betéve ismeri a Szentírást. Hogyan választja ki az igét és a témát egy-egy napra? Annyi üzenetet írt már az évek alatt. Mit gondol, meddig tud még újat mondani az embereknek? Másokat bátorít, de ha szomorú, Bob Gasst ki bátorítja?

 

– Amikor Isten igéjét vagy keresztény szerzők írásait olvasom, Isten elültet egy-egy gondolatot a fejemben. Nemcsak másokért írok, hanem azért is, hogy választ találjak a saját kérdéseimre, tapasztalataimra és küzdelmeimre. Hiszem, hogy ha azok a gondolatok, amelyeket leírok, megérintik a szívemet, meg fogják érinteni mások szívét is, hiszen ugyanabból az anyagból gyúrtak bennünket. Azt hiszem, az embereknek nem valami újdonságra van szükségük, hanem az örök érvényű bibliai igazságokra – újfajta módon elmondva, napjaink feszültségekkel teli világához kapcsolódva. A modern életnek másfajta problémái, szorításai és kihívásai vannak, de az emberek alapvető kérdései mindig ugyanazok. Két dolgot keresünk: egyrészt biztonságot, hogy mindenünk meglegyen, amire szükségünk van, másrészt jelentőséget, hogy szeressenek és értékeljenek bennünket. A Jézussal való személyes kapcsolat a válasz minden kérdésünkre. Ezt kell minden elé helyeznünk, és elmélyítenünk napról napra. A Mai Ige segíteni szeretne ebben.

 

Buzdító üzenetek minden napra – ez a Mai Ige alcíme. Valóban, minden nap szükségünk van egy kis bátorításra, de Ön szerint lesz olyan, amikor minden jó lesz, és már nem kell több lelkesítés? Vagy az élet erről szól: rakd össze magad minden egyes napon?

 

– Nos, igen, amíg ebben a világban vagyunk, mindig szükségünk lesz bátorításra. Ez a világ nem a mi otthonunk, csupán az ideiglenes tartózkodási helyünk. „Megmutatod nekem az élet útját, az öröm teljességét színed előtt, és a gyönyörűséget jobbodon mindörökké” (Zsolt 16,11). Az a hetven vagy nyolcvan év, ami alatt Jézussal járunk ezen a földön, csupán felkészít minket arra, amikor majd az örök otthonunkba, a mennyországba kerülünk, ami – ahogy Pál mondja – „mindennél jobb” lesz.

(A Keresztyén Média UCB Hungary kiadásában megjelenő Mai Ige elolvasható és megrendelhető a maiige.hu oldalon.)

 

Életváltoztató üzenetek

 

„Kozmetikus vagyok, sokan járnak hozzám, és megosztják velem különféle lelki bajaikat” – kezdi történetét egy nő, akinek megváltoztatta az életét a Mai Ige. Mint mondja, vendégei látják rajta a változást, ezért aztán kérdezgetik, ő pedig szépülés közben a kezükbe nyomja a füzetecskét, és beszélget velük. Sokan mondták már, mennyire igazak a Mai Igében leírtak. „Úgy tűnik, a vendégeim inkább a lelki beszélgetések miatt szeretnek hozzám járni, a szépülés pedig csak ráadás” – vallja.

„Nagyon hálás vagyok az Úrnak, hogy a kezembe került a Mai Ige, mert egészen megváltoztatta az életemet. Felszabadult a lelkem, és azt hiszem, az életem jó irányba indult el” – ezt pedig egy férfi írta, aki épp börtönbüntetését tölti.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .