Vajdaság jubileumra készül

Idén a Vajdaságban az egyik legjelentősebb esemény Német László verbita szerzetes kinevezése volt az egyházmegye élére. Püspökké szentelése július 5-én volt a székesegyházban. A Miasszonyunkról nevezett szegény iskolanővérek jubileumot ünnepeltek: a magyar tartomány alapításának száznegyvenedik évfordulójára február 22. és 24. között Nagybecskereken, Nagykikindán és Csókán emlékeztek. A Vajdasági Pax Romana Érd-Ófaluba hívta Bogner Mária Margit vizitációs nővér tisztelőit, akinek boldoggá avatásáért sokan imádkoznak Délvidéken. A Biblia évében a Keresztény Értelmiségi Kör szervezésében zarándokok látogattak Vizsolyba, Egerbe és Mátraverebély-Szentkútra. Zentán, Kisoroszon és Torontálvásárhelyen lelkes hitoktatók, plébániai munkatársak szerveztek bibliakiállítást.

Mind népszerűbbé válik hazai és külföldi turistacsoportok körében a Délvidék nemzeti panteonjának, az eleméri templomnak a látogatása – szentélye alatt helyezték örök nyugalomra az 1848-as szabadságharc vértanú tábornoka, Kiss Ernő hamvait. A Szent Ágoston tiszteletére szentelt templom restaurálási munkálatait a Szülőföld Alap hathatós támogatásával igyekeznek jövőre, az aradi vértanúk kivégzésének százhatvanadik évfordulójára elvégezni.

Folyamatban van a Vajdaság legismertebb Mária-kegyhelyének, a doroszlói kegytemplomnak a felújítása. A munkálatok a kápolna és a kegytemplom szigetelésével kezdődtek, de elkészült egy többlépcsős terv is, mely magában foglalja az épület eredeti formájának visszaállítását, a szabadtéri oltár bővítését, az ülőhelyek korszerűsítését, valamint egy épületegyüttes létrehozását is. Külsőleg teljesen elkészült a szabadkai Augustinianum, a majdani egyetemi szintű teológiai képesítést szerző hallgatók kollégiuma, a tervek szerint 2009 tavaszán adják át. Jelenleg a beltéri munkálatok folynak az épületben, csempéznek és a vízvezeték-hálózat bevezetésén dolgoznak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .