Mi is történt 2008-ban?

Január 7. A Jézus Társasága (jezsuita rend) 35. általános kongregációja kezdődik és márciusig tanácskozik Rómában. P. Peter-Hans Kolvenbach utódaként az 1936-os születésű spanyol Adolfo Nicolást választják rendfőnökké.

26. Hanoiban katolikusok ezrei békés tüntetéssel követelik az egykori nunciatúra és más egyházi épületek visszaadását.

Február 12. Megválasztják a német püspöki konferencia új elnökévé az 1938-as születésű Robert Zollitsch freiburgi érseket, az elnöki tisztet 21 évig betöltő Karl Lehmann bíboros, mainzi püspök utódát.

21 Tarcisio Bertone bíboros államtitkár hatnapos látogatást tesz Kubában, tíz évvel II. János Pál pápa látogatása után.

22. A cserkészmozgalom születésének századik évfordulóját mostanig tartó jubileumi évvel ünnepelték.

Március 3. A szalézi rend április 12-ig tartó, 26. egyetemes káptalanja kezdődik Rómában. Új általános rendfőnököt is választanak.

4. Tarcisio Bertone bíboros államtitkár három napra Örményországba látogat.

6. A bíboros államtitkár az Örményországgal szomszédos Azerbajdzsánban folytatta útját március 9-ig.

8. A szlovákiai egyházmegyei határok módosítását követően beiktatják az új pozsonyi érseket, Stanislav Zvolenskyt. Az új főpásztor Halko József egyháztörténészt nevezi ki a magyar nemzetiségű hívek lelkipásztori felelősévé.

14. A Fokoláre mozgalom alapítója, Chiara Lubich 88 éves korában Rocca di Papában lévő otthonában meghal.

23. Húsvétkor több mint tizenháromezren keresztelkednek meg Kínában, a Népek Evangelizációjának Kongregációja szerint. Jóval többen, mint előző évben.

Április  A pápa Amerikában 15-20. XVI. Benedek pápa apostoli látogatása az Amerikai Egyesült Államokban: Washingtonban és New Yorkban. Beszédet mond az ENSZ közgyűlése előtt.

Május 17. A Világiak Pápai Tanácsa által rendezett kétnapos szeminárium résztvevőihez a Szentatya az egyházi mozgalmakról ezt mondja: „Az egyházi mozgalmak és új közösségek az Úr ajándékai, értékes erőforrások, hogy karizmáikkal az egész keresztény közösséget gazdagítsák.”

21. Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egység Elősegítése Pápai Tanácsának elnöke megkezdi kilencnapos oroszországi körútját. Találkozik II. Alekszij moszkvai ortodox pátriárkával.

23. Tarcisio Bertone bíboros államtitkár május 26-ig tartó ukrajnai látogatása során boldoggá avatja Marta Wiecka irgalmasnővért.

24. A Szentatya szándéka szerint második éve emlékeznek meg imanapon kínai testvéreikről világszerte a katolikusok.

Június 15-22. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a kanadai Québecben. Mottója: „Az Eucharisztia – Isten ajándéka a világ életéért.”

18-22. Tarcisio Bertone bíboros államtitkár Belorussziában tesz látogatást.

28. A Szentatya Rómában megnyitja a jubileumi Szent Pál-évet, az apostol születésének kétezredik évfordulója alkalmából.

Július 7. A Fokoláre mozgalom új elnökévé az 1937-es születésű Maria Vocét választották a mozgalom általános nagygyűlésén Rómában. Az új társelnök Giancarlo Faletti.

12-21. XVI. Benedek pápa az ausztráliai Sydney-ben, 9. nemzetközi útján, részt vesz az ifjúsági világtalálkozón.

Augusztus-szeptember

Az indiai Orissa államban a szélsőséges hinduk keresztényellenes támadásai közel száz személyt ölnek meg és tízezrek menekülnek el.

Szeptember 12-15. XVI. Benedek pápa franciaországi apostoli látogatása Párizsban a „pozitív laicitás” szellemében és lourdes-i zarándoklata a jelenések 150. évfordulója alkalmából.

20. Tarcisio Bertone bíboros államtitkár Alojzije Stepinac zágrábi bíboros érsek boldoggá avatásának tizedik évfordulója alkalmából Horvátországba látogat, ahol többek között hangsúlyozza, hogy „tisztességes és nyitott párbeszédre van szükség a politikai hatóságokkal a közjó előmozdítása érdekében”.

25. Katolikus vallású politikus Japán új miniszterelnöke. Az ország 128 milliós lakosságának csupán 0,4 százaléka katolikus.

Szeptember 30-október 3. Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) közgyűlése Esztergomban Az egyház és a média az igazság szolgálatában témáról. Új főtitkárrá választják Duarte Nuno Queiroz de Barros da Cunha portugál papot.

Október A püspöki szinódus záró szentmiséje 5-26. A püspöki szinódus XII. rendes közgyűlése Rómában, a téma: Isten szava az egyház életében és tanításában. A szinódusi atyák üzenete szerint a Szentírásból a teremtő isteni hang szólal meg, Jézus Krisztus arcát ismerjük fel benne, az egyházban van otthona és el kell jutnia mindenkihez. 10. Újabb keresztényellenes támadások Irakban, néhány nap alatt kilenc áldozattal. Főleg Moszulban támadnak a muzulmán szélsőségesek. Az év elején Rahho érseket ölték meg, azóta ismételten történnek merényletek. Egyre több keresztény – hetente mintegy húsz család – menekül el az országból.

19. Boldoggá avatja az egyház Lisieux-i Szent Teréz szüleit. A Martin házaspár az első, akiket azután avattak boldoggá, hogy gyermeküket már a szentek között tisztelik.

23-30. Keresztény-muzulmán konferencia Brüsszelben a vallások szerepéről és egymás mellett éléséről. Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciája (KEK) rendezte az európai muzulmánokkal való kapcsolatok bizottságával közösen. Hangsúlyozzák, hogy a vallások egyik feladata, hogy az állammal együttműködve cselekedjenek a köz javáért, nem pedig kormányok alárendeltjeiként.

26-30. André Vingt-Trois bíboros, párizsi érsek az orosz ortodox pátriárka meghívására Moszkvába látogat. Tiszteleg a szovjet rendszer idején vértanúságot szenvedő keresztény papok és hívek előtt.

28. Moszkvában meggyilkolnak két jezsuita szerzetest: a 47 éves Otto Messmer tartományfőnököt és a 42 éves Victor Betancourt.

November 4-6. Katolikus-muzulmán fórum Rómában. A rendezvény előzménye, hogy 138 muzulmán teológus levelet intézett XVI. Benedek pápához. A Jean-Louis Tauran bíboros által előkészített párbeszéd első fordulójának témája: Isten szeretete, a felebarát szeretete. A 29 katolikus és 29 muzulmán szakértő zárónyilatkozata középpontjában az emberi méltóság és a kisebbségek tisztelete áll.

9-12. A Katolikus-Zsidó Kapcsolatok Nemzetközi Bizottságának (ILC) XX. konferenciája Budapesten. A Walter Kasper bíboros és David Rosen rabbi társelnöksége alatt álló konferencia a keresztény- és zsidóellenes cselekmények ellen emeli fel szavát, és a párbeszéd folytatása mellett foglal állást.

21-23. A Francia Szociális Hetek mozgalom által szervezett nemzetközi konferencia Lyonban. Témája: A vallások – veszély, avagy remény társadalmaink számára.

24. Nagaszakiban boldoggá avat az egyház 188 japán vértanút, akik 1603-1639 között áldozták életüket Krisztusért. Harmincezren vettek részt a szertartáson a 0,4 százalék arányban katolikus országban.

30. A Szent Lőrinc diakónus vértanúságának 1750. évfordulója alkalmából rendezett emlékévet XVI. Benedek pápa lezárja a Falakon kívüli Szent Lőrinc-bazilikában.

December 3. A pálos szerzetesrend alapításának 700. évfordulóját ünneplik a budapesti Egyetemi templomban. Véget ér a jubileumi év Lourdes-ban, a jelenések 150. évfordulóján. Az év folyamán minden eddiginél több, kilencmillió zarándok kereste fel a kegyhelyet.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .