Üzenetek önmagunkról

A program hétfőn este vecsernyével kezdődött, Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök vezetésével; majd műhelymunka következett Gurmai Beátával, a Borka könyve című mesekönyv írójával. A kötet a gyerekek számára mutatja meg a család fölépítését, a rokonvilág összefüggéseit, sőt, némi illemtannal is megismerteti a kicsiket.
A második napon Uzsalyné Pécsi Rita előadását hallgathatták meg az érdeklődők az okos­eszközökről, arról, hogy meddig fejleszt és honnantól rombol egy-egy „kütyü”. Miközben a neveléskutató a felnőtteket tréningezte, a fiataloknak Domokos Zsolt, a Hajdúdorogi Főegyházmegye ifjúsági referense és Pásztor Gergely mentálhigiénés előadó tartott önismereti foglalkozást – miként a tábor minden délelőttjén.
Szerdán a Krúdy házaspár látogatott el a családtáborba. Krúdy Tamás, a Nők Lapja vezető szerkesztője és Krúdy Zsófia, a PárKatt (parkatt.hu) katolikus társkereső koordinátora a gyermeknevelés és a házasság terén szerzett tapasztalataikat osztotta meg a résztvevőkkel. Kellő rutinjuk van, hat gyermekük lévén, de – miként kifejezték – nem azért jöttek, hogy megmutassák, ők mennyire fantasztikusan csinálják, s bezzeg mások csak elrontják, hanem az volt a céljuk, hogy őszintén elmeséljék, milyen válságokat éltek át, és miként tudtak kievickélni belőlük.
Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok! címmel tartott előadást csütörtökön Terdik János lelkész és felesége, Tünde. Ez a mottója az úgynevezett MFM projektnek (My Fertility Matters, azaz: A termékenységem fontos), amit 1999-ben indított el Elisabeth Raith-Paula müncheni orvosnő. A projekt Ciklus-show nevű programját a Kecskemét-széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület hozta el Magyarországra. Központi gondolata szerint a serdülő lányok önképét és életérzését nagymértékben meghatározza, milyennek tapasztalják és értékelik a testüket, milyen üzeneteket hallanak önmagukkal kapcsolatban.
Pénteken Csókay András idegsebész tartott előadást, aki a családtáborban megtartott előadása után nem sokkal, augusztus 1-jén és 2-án egy bangladesi sziámi ikerpár harmincórás szétválasztó műtétét vezette. Az agykutató a Honvédkórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa; legfőbb erejének a hitét tartja – erről beszélt a táborban jelen lévőknek, továbbá arról, hogy ez miként jelenik meg hivatásában.
A családtábor pénteken este szent liturgiával ért véget, hiszen a nyári közös együttlétet hagyományosan Szent Illés próféta ünnepe idején tartják. A liturgián elhangzott: Egyházunk emberi testben angyalnak, a próféták kitűnőségének nevezi Illés prófétát; az Ószövetség szentjei közül, a karácsony előtti atyák kivételével neki szentel külön ünnepet az egyházi év folyamán.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .