Úton a papság felé

A hagyományokat követve előző este Udvardy György püspök vezetésével gyalogos zarándoklat indult a szentelésre Mecseknádasdról, az Árpád-kori kápolnától. A Mecsek erdeiben gyalogló zarándokok közel negyven kilométer megtétele után, reggel érkeztek meg Pécsre, a diakónusszentelés szertartásának helyszínére. Útközben a püspökszentlászlói kápolnában szentmisén vettek részt, ahol a rövid pihenés mellett lehetőség nyílt gyónásra és elcsendesedésre is.

Azok számára, akik nem tudták vállalni a hosszú zarándoklatot, a Pécs városán belül induló gyalogos zarándoklat adott lehetőséget az imádság e szervezett formájára. A rövidebb zarándoklat június 21-én reggel indult a pécs-gyárvárosi templomtól.

Bíró László püspök papi és püspöki jubileuma

Az idei esztendőben az úrnapi szentmise és a körmenet főcelebránsaként Bíró László püspököt köszöntötték a pécsi székesegyházban június 22-én, az esti liturgián. Bíró Lászlót negyven esztendeje, 1974. június 23-án szentelték pappá Szekszárdon. A Pécsi egyházmegyében eltöltött közel két évtizedes lelkipásztori szolgálata hitet és reményt hordozó ajándékként él az itt élők szívében. Jelentős egyházkormányzati munkája mellett ez idő alatt a jó pásztor gondosságával hívott életre több, ma is aktívan működő közösséget.

Az egyházmegye hívő közössége egykori szolgálati helyén, a pécsi székesegyházban adott hálát Bíró László negyvenéves papi és húszéves püspöki szolgálatának jubileuma alkalmából. Az idén szintén jubileumát ünneplő Kele Pál címzetes apát, nyugalmazott plébános és Farkas Béla Ferenc kanonok, plébános koncelebránsként vett részt a szentmisén.

Az ünnepi körmenet a hagyományokat őrizve a székesegyházból indult, majd közös imádsággal a Széchenyi téren, a pécs-belvárosi templom előtti oltárnál ért véget.


Szent Péter és Szent Pál ünnepe

Szent Péternek, a Pécsi egyházmegye fővédőszentjének ünnepén, június 29-én Udvardy György megyés püspök mutatta be a szentmisét a székesegyházban. A szentmise után adták át az egyházmegyei kitüntetéseket. Az immáron hagyományosnak mondható elismerést plébánosuk javaslata alapján olyan személyek kapják, akik kiemelkedő szerepet töltenek be egyházközségük életében, s áldozatos munkával szolgálják testvéreik javát.

Máriagyűdi hírek

A tavalyihoz hasonlóan idén második alkalommal rendezték meg a motoros zarándoklatot, amely Máriagyűdről indult a horvátországi Eszékre, június 28-án. A motorosok konvoja délelőtt érkezett a délvidéki városba, ahol Dukay Zoltán ferences atya mondott litániát és mutatta be templomukat a zarándokoknak.

Déltájban indultak vissza Siklósra, ahol megtekintették a várat, majd további motorosok csatlakoztak hozzájuk. A vár parkolójából közösen „gurultak” Siklóson, Harkányon keresztül Máriagyűdre, ahol vesperáson és szentségimádáson vettek részt. Az esti vigília szentmisét a kegytemplomban mutatták be, utána gyertyafénynél járták végig a domboldali keresztutat. Ezt követően csillagfényes beszélgetéssel, borozgatással fejeződött be a nap.

Ifjúsági találkozó

„Nem jó az embernek egyedül lennie” – a Teremtés Könyvéből vett idézetet választották az idei ifjúsági találkozó mottójául. Július 4. és 6. között immár harminckettedik alkalommal rendezik meg a hagyományos egyházmegyei ifjúsági találkozót, melynek idei témája a férfi-női identitás, a párválasztás, a szerelem, a házasság, a szexualitás és a gyermekvállalás. A közös ünneplést – az elmélyülés és ima mellett – előadások, műhelybeszélgetések, illetve táncház színesítik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .