Útjára indult az egyeki plébánia vándorbölcsője

Fotó: Papp Ágoston

 

A kereszttel is ékesített egyeki vándorbölcső megálmodója Tóthné Varga Gizella volt, aki a közelmúltban adott életet harmadik gyermekének. Az ő családja, a Papp Szauna Kft. és az egyekiek adományaiból – amelyeket a helyi Szent Ferenc-karitászcsoport gyűjtött össze – készült el a vándorbölcső, ami Ferencz Mihály és Mucza Flórián asztalosok munkáját dicséri.
A szentmisét követően a templomban megkeresztelték Tóth Anna Jankát, aki elsőként vehette birtokba a vándorbölcsőt. A bölcső az egész közösségé. Célja egy szép hagyomány felelevenítése. A kisbabák bölcsőjét ugyanis régen több nemzedéken át használták, és családról családra járt. A bölcső Egyeken is megkezdte vándorlását, hogy hirdesse az új élet tiszteletét, és nyugalmat adjon a gyermekeknek, szeretetet, örömöt a családoknak.
Az egyeki karitászcsoport tagjai fogják nyomon követni a bölcső útját. Minden család néhány hónapra viheti az otthonába, arra az időre, amíg kényelmes a baba számára. Egyéni ütemben, megbeszélés alapján adják majd tovább a családok egymás között. A vándorbölcső arra is szolgál, hogy a gyermekáldásért fohászkodó párok a bölcső felett elhangzó imáikkal megerősítsék kérésüket, valamint hogy a templomban benne fekve várják a kisbabák a keresztség szentségének kiszolgáltatását. A szülőknek egy füzet is készült Egy bölcső naplója címmel, amelybe feljegyezhetik a jövő nemzedékek számára a bölcsővel kapcsolatos emlékeiket. Például a gyermek, a szülők és a testvérek nevét, a születés és a keresztelés idejét, vagy a bölcsővel, illetve a benne pihenő kisbabával kapcsolatos élményeiket, történeteiket. A füzetben, amely imajavaslatokat is tartalmaz, fényképek is elhelyezhetők.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .