Út, igazság, élet

Százötven éve látta meg a napvilágot a hazai szecesszió nemzetközi hírű polihisztora. Október 29-i születésnapjára már nyitva áll a hangverseny-látogatók előtt a felújított Zeneakadémia, amelynek emeleti előcsarnokát Kriesch egyik fő műve, A művészet forrása című falkép díszíti.

A művész unokája, a jubileumi évet szervező Kriesch György elmondása szerint az utóbbi hónapok sok helyszínű, határokon belüli és túli kulturális megmozdulásai, a kialakuló személyes kapcsolatok az életmű néhány rejtőzködő, elfeledett darabját is „visszahozták” a köztudatba és a kiállítótermekbe. Október 2-án Marosvásárhelyen, a százéves kultúrpalotában igazi magyar ünnepet élhettek át a város polgárai a Körösfői művészeti sokoldalúságát felvillantó programon. (Az est házigazdája a festő unokája volt, hárfán közreműködött a dédunoka, Kriesch Barbara, a Zeneakadémia hallgatója.)


A napokban a finn nagykövetségen tartottak előadást Kriesch Aladár és zseniális északi művészbarátai, a festő Akseli Gallen-Kallela és a szobrász Yrjö Liipola gyümölcsöző kapcsolatáról.

Jóllehet az emlékévet 2013-ra hirdették meg, a rendezvénysorozat nemcsak hogy átível a következő esztendőbe, az előadások, tanulmányi kirándulások, tematikus kiállítások kitöltik 2014-et is.

Március 1. és május 21. között Marosvásárhely lesz az első állomása a Körösfői Kriesch-vándorkiállításnak, amelyen a kolozsvári Bánffy-palotából előkerült – lapunkban is bemutatott –, Kalotaszegi templomozók című 1905-ös festménye mellett többek között a művész két eddig nem ismert portréja is szerepel.

A tervek szerint Marosvásárhely után Kecskeméten, majd a veszprémi érseki palotában tekinthetik meg a tárlatot az érdeklődők. A vándorkiállítás anyaga Körösfői szakrális munkáira, portréfestészetére és bravúros grafikai készségére fókuszál. Körülbelül ötven-ötven százalékban láthatók majd a Nemzeti Galériából és a Gödöllői Városi Múzeumból való, illetve a magántulajdonban lévő alkotások. De útra kel a művész tán legismertebb – jelenleg a november 3-áig nyitva tartó gödöllői Körösfői Kriesch-kiállításon vendégeskedő – „programadó” festménye, az Ego sum via, veritas et vita is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .