Út a jegyességig

Fotó: Merényi Zita

 

Stipkovitsné Katona Ágnes a mosonmagyaróvári piarista iskolából érkezett a konferenciára. Az intézményben, ahol tanít, néhány éve házasságra felkészítő foglalkozásokat tartanak az érettségi előtt álló osztályok tanulóinak. Az iskola igazgatója, Vereb Zsolt SchP azonban felismerte, hogy a családi életre, a párkapcsolatra való felkészítést már jóval korábbi életkorban érdemes elkezdeni.
Ágnest kérte fel arra, hogy dolgozzon ki egy iskolai programot ebben a témában. Az intézményben immár harmadik éve dolgoznak saját tematika szerint. A máriabesnyői konferencia most alkalmat kínált arra, hogy az iskolai program felelőse új ötleteket gyűjtsön, megismerkedhessen tizenkét, témába vágó programmal, és fölvehesse a kapcsolatot ezek vezetőivel, képviselőivel.
Több mint százan vettek részt a találkozón, amelynek kezdeményezője Bíró László családreferens püspök, Roska Péter morálteológus és a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület képviseletében Hortobágyi Tibor és Hortobágyiné Nagy Ágnes volt. A rendezvényt mindenekelőtt a szemléletformálás szándékával hívták életre a szervezők. Mindannyiuk meggyőződése ugyanis, hogy a boldog házassághoz, az életre szóló hűséghez nem elég a házasság előtti, néhány hónapon át tartó jegyesoktatás, hanem jóval hosszabb távú felkészítés szükséges.
Ezen a hétvégén tizenkét program mutatkozott be az ország minden tájáról és külföldről érkező papok, civilek, lelkiségi mozgalmak képviselői, tanárok, hitoktatók, plébániai önkéntesek előtt. Valamennyi módszer a kiskamaszkortól a felnőttkorig kíséri a fiatalokat, és néhány program a házasságkötés után is segítséget nyújt a boldog családi élethez.
A találkozón jelen voltak a Családi életre nevelés (Csén), a Ciklus-show, a Titkos küldetés, a Teenstar, a Testteo, a Biztos út, a Társ-suli, a Pure program, a Kis MÉCS képviselői, és több, termékenységtudatosságot népszerűsítő és elősegítő módszert is megismerhettek a résztvevők. E programok közül jó néhány évtizedes múltra tekint vissza – a Ciklus-show foglalkozásain például 2018-ig már húszezer lány vett részt –, országosan mégis nagy még a hiány, sok a pótolnivaló ezen a téren. Csáki Tibor atya, a Váci Egyházmegye katolikus iskolai főhatóságának igazgatója úgy látja, a gyerekek a katolikus intézményekben nem kapnak válaszokat a szexualitással és a párkapcsolattal kapcsolatos kérdéseikre. „Prűdek vagyunk, tabuként kezeljük ezt a témát, nem vagyunk felkészülve a szexualitásra vonatkozó válaszok közvetítésére” – fogalmazott az igazgató, aki úgy ítélte meg, változtatni kell ezen a helyzeten. Ezért az egyházmegye fenntartásában működő iskolák tanrendjébe négy évvel ezelőtt elkezdték beépíteni a Kecskemét-Széche­nyivárosi Közösségépítő Egyesület (Szék) és az Életünk a család civil szerveződés programjait.
A konferencia során kiderült, a jelenlévők számára is az jelenti az egyik legfontosabb kérdést, hogy miként honosíthatnák meg iskolájukban vagy hittanközösségükben az itt megismert programok valamelyikét. A megszólalók közül többen úgy fogalmaztak, nincs könnyű dolguk, mert az intézményvezetők egy része idegenkedik az ilyen jellegű foglalkozások bevezetésétől. A konferencia azonban új lendületet tudott adni az ügy elkötelezett képviselőinek, és a jelenlévők az egymás közötti kapcsolatok elmélyítéséből is erőt meríthettek.
Az Út a jegyességig konferencián elsőként azokat a programokat ismerhették meg a résztvevők, amelyek a kiskamaszok felkészítését tűzték célul maguk elé. A lányoknak szóló Ciklus-show és fiúknak szánt párja, a Titkos küldetés a 10–12 év körüli gyerekeknek szól. Az élménypedagógia módszereit alkalmazó felvilágosítóprogramok mindenekelőtt szemléletformálásra törekszenek. Azt szeretnék elérni, hogy a fiatalok tisztán lássák, mit jelent nőnek, illetve férfinak lenni, és megértsék, mi ennek a tétje a majdani párkapcsolatuk távlatában. E két program közvetíteni akarja a serdülők felé azt is, hogy milyen nagy érték és egyúttal milyen nagy felelősség az új élet adásának csodája.
Hasonló célokat tűz maga elé a valamivel idősebb korosztályt megszólító, Ausztriából indult Teenstar program, amely a szexualitást a személyiségfejlődést szolgáló eszközként kezeli, és a nemi identitás megerősítésével kívánja felkészíteni a fiatalokat a felelősségteljes szexuális életre. A Pure program a 14–18 éves lányoknak szól. Ez a tudatos életvezetést megalapozó, kétéves keresztény program az ember Istentől kapott méltóságára hívja fel a figyelmet, és azt szeretné elérni, hogy a lányok felismerjék: nőnek lenni jó, nőnek lenni hivatás. Testi-lelki szépség, önismeret, önbecsülés, kommunikáció, közösség, párkapcsolat – íme, néhány fontos téma a Pure kínálatából.
A Tomka Ferenc atya nevével fémjelzett Biztos út program évtizedeken át bizonyította, hogy igenis lehetséges szembemenni azzal az általános felfogással, amely a párkapcsolat és a szexualitás kérdésében ma a főáramnak tekinthető. Ugyancsak a párkapcsolat útvesztőiben nyújt eligazodást a Társ-suli program, amelynek egyik erősségét az adja, hogy fiatalok szólítják meg a náluk alig fiatalabbakat. A MÉCS családközösségből kinőtt Kis MÉCS pedig közösségbe hív, így készít fel a felelős keresztény életre, kiemelt figyelmet fordítva a párkapcsolat témájára is. A fiatal felnőtteknek szánt Testteo program Szent II. János Pál pápának A test teológiája című munkájára épül. Mély lelkiségének és igényességének köszönhetően egyre több fiatal köteleződik el Isten mellett.
A bemutatkozó programok között jelen voltak azok a termékenységtudatos módszerek is, amelyek a házasságban megélt szexualitás és a gyermekáldás segítését tekintik céljuknak. A résztvevők átfogó tájékoztatást kaptak a természetes családtervezésről és a természetes gyermekáldást támogató módszerekről is.
A konferencián megismert programok mindegyike kitűnt frissességével, élményszerűségével, valamint azzal, hogy olyan nyelvezetet használ, ami vonzó az ifjúság számára, s egyszersmind jól érthetően közvetíti a keresztény üzenetet. A bemutatkozó programok közül az utolsót egy családóra keretében ismerhették meg a jelenlévők: Hortobágyi Tibor és Hortobágyiné Nagy Ágnes egyik lányukkal, a Ciklus-showban segédkező Kalánné Hortobágyi Krisztinával közösen adtak ízelítőt adtak a Családi életre nevelés (Csén) programból. A módszerek tekintetében itt – ahogyan a többi program esetében – is jellemző volt az interaktivitás, a dinamizmus, a szemléltető megközelítés, a megjelenítés, a szimbólumok és képek használata, ami segít, hogy a programban részt vevők személyes élményeket élhessenek meg a foglalkozás során, és oldott, nyitott légkörben ismerkedhessenek a témával.
A konferencia megerősítést jelentett a résztvevők számára: Máriabesnyőn meggyőződhettek arról, hogy a házasság és a család sokak számára fontos érték, és segítséget kaphattak ahhoz is, hogy milyen eszközökkel szolgálhatják ezt a fontos ügyet.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .