A Forrest Gump Dan hadnagyának megtérése

Fotó: Jim Greenhill/Flickr

 

Gary Sinise-t még ma is sokan Dan hadnagynak szólítják, főleg azok az amerikai katonák, akiknek műsorokat ad, illetve a veteránok, akiknek azzal fejezi ki háláját, hogy alapítványa révén támogatja őket. A színész ma is aktív, veterán katonák előtt is rendszeresen fellép a Dan hadnagy nevét viselő, feldolgozásokat játszó zenekarával (Lt. Dan Band), illetve koncertekkel gyűjt adományokat számukra.
A Gary Sinise Alapítvány 2010-ben jött létre. Ez az év azonban más miatt is fontos a színész életében: ekkor bérmálkozott a Katolikus Egyházban. Nemrég megjelent Grateful American (Hálás amerikai) című önéletrajzában leírja a katolicizmushoz vezető útját, melyről a Catho­lic News Service hírügynökségnek adott interjúban is beszélt február elején, és korábban is tanúságot tett különböző rádió- és tévéműsorokban.
Az 1990-es évek vége felé felesége, Moira Harris egy színházi előadásban játszott, A nyugati világ bajnoka című darabban. Félt, hogy a szerep miatt visszaesik az italtól való függőségbe, amiből nem sokkal korábban szabadult, ezért egy AA-csoporthoz (Anonim Alkoholisták) fordult segítségért.
„Egyszer egy katolikus templomba ment AA-találkozóra. Egy apró termetű francia nőtől megkérdezte, hol találja az AA-csoportot. Mire a nő ránézett, és azt mondta: »Magának katolikusnak kellene lennie.« Valami történt akkor vele, nem tudom pontosan, mi, de valami egyenesbe jött hirtelen. Az anyukája katolikus volt, de eltávolodott az Egyháztól, és egy metodista férfihoz ment feleségül. Moira pedig semmilyen vallásos neveltetést nem kapott” – emlékezik vissza azokra a sorsdöntő pillanatokra Gary Sinise.
A színházi munka végeztével Moira a gyerekekkel együtt Észak-Karolinába utazott, ahol a férje forgatott. Amikor odaértek, a közeledő hurrikán miatt éppen evakuálták a város lakosságát. Elmondta a férjének, mi történt, majd hogy elkerüljék a túlterhelt repteret, már­is indultak Charlotte-ba autóval, és onnan repülővel Los Angelesbe.
„Amikor ültünk az autóban, és a hurrikán tombolt a hátunk mögött, Moira egyszer csak felém fordult, és közölte: »Belépek a Katolikus Egyházba, katolikus leszek«” – idézte fel Sinise.
Férje döbbenten nevetett, de Moira nagyon is komolyan gondolta: otthon elkezdett hittanra járni, majd a gyerekeiket is átíratta egy katolikus iskolába, és az egész család együtt járt misére abban az egyházközségben, ahová a gyerekek iskolája tartozott. Moira Harris 2000-ben bérmálkozott, s hamarosan, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után Garynek is hatalmas vigasztalást jelentett a kis templomuk, a hit.
A következő tíz évben együtt épült a hitük a család közösségében. 2010-ben Gary azzal lepte meg a családtagjait, hogy belépett a Katolikus Egyházba, jóllehet titokban tartotta előttük, hogy hittanra jár. Urunk születése ünnepének előestéjén bérmálkozott: „2010-ben, szenteste azt mondtam a családomnak, hogy elviszem őket karácsonyi vacsorára a Morton’s Steakhouse-ba – meséli. – Útközben egyszer csak megálltam a templom előtt, mindenki csodálkozott, miért jöttünk ide. Azt mondtam nekik: »Gyertek csak be.« Besétáltunk a templomba, és a pap megbérmált. Gyönyörű volt.”
2010 óta Gary Sinise szabadideje jelentős részét karitatív tevékenységeknek szenteli, többek között katonai alakulatokat látogat, otthont létesít sebesült veteránok számára, iraki gyerekeket támogat. A színész elmondta, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hatására változott meg az élete, az lobbantotta benne lángra a vágyat, hogy másoknak segítsen, amivel csak tud:
„Mások szolgálata jelentett gyógyulást abban a nagy szomorúságban, amit az a rettenetes nap okozott, amikor tanúi voltunk ezeknek a tragédiáknak, amikor féltünk, és elképzelni sem tudtuk, mi fog még történni az országunkban… Az a nap fordulópont volt az életemben, és mások szolgálata felé vitt engem.”

Forrás: Aleteia.org; CNS/USCCB
Fordította: Verestói Nárcisz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .