Ungvári nyilatkozat

Az aláírók érthetetlennek nevezik, hogy amíg a kárpátaljai fiatalokat behívják a hadseregbe, addig kelet-ukrajnai hadköteles férfiak a megyében menekült státuszt élveznek, és mentesülnek a behívás alól. A nyilatkozat szerint a KMKSZ és a Kárpátaljai Református Egyház, a Kárpátaljai Római Katolikus Egyház, valamint a Munkácsi görögkatolikus egyházmegye beregszászi esperesi kerülete nyugtalanságát fejezi ki a kelet-ukrajnai eseményekkel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy mélységesen elítéli az erőszak mindenfajta megnyilvánulását a térségben.

„Meggyőződésünk, hogy a jelenlegi háborús helyzet konszolidálása csak kompromisszumok megkötésével lehetséges. Az állam vezetőinek meg kell találniuk azokat a megoldásokat, amelyek végre a lakosság akaratának megfelelően stabilizálhatják az országot és annak régióit. Mielőbb véget kell vetni a vérontásnak, amely már így is rengeteg áldozattal járt” – olvasható a közleményben.


A magyar szervezet és az egyházak aggodalmukat fejezik ki a részleges katonai mozgósítás harmadik szakaszának elindítása miatt, rámutatva arra, hogy a kárpátaljai magyarság számára, ahogyan minden ukrán állampolgár számára is, jelenleg a biztonság kérdése a legfontosabb. Ezért elvárják az illetékes hatóságoktól, hogy – mint fogalmaznak – szolgáltassanak megfelelő, hiteles információt, és tájékoztassák a lakosságot a sorozás állapotáról. Kérik továbbá az illetékes szerveket, hogy cseréljék le a március óta a hadműveleti övezetben szolgálatot teljesítő kárpátaljai katonákat, és ismertessék a katonák hozzátartóival a rotáció ütemtervét.

A KMKSZ és az egyházak felszólítják az illetékeseket, hogy mielőbb tiltsák meg a tizennyolc-húsz éves, felkészületlen fiatalok részvételét a katonai műveletekben, és ne vigyék a Kárpátaljáról behívott tartalékosokat az ország háborús övezetébe. „Úgy véljük, hogy a harci cselekményekbe csak a hivatásos katonai és rendvédelmi állományt kell bevonni. A férfiak tömeges behívása további károkat okoz az amúgy is gyengülő gazdaságnak” – áll a dokumentumban.

A nyilatkozatot jegyzők felhívják az illetékesek figyelmét arra, hogy a menekülteket ne telepítsék tömegével egy helyre, és figyeljenek oda arra, hogy áthelyezésük ne változtassa meg az etnikai arányokat.

A KMKSZ és a történelmi egyházak reményüket fejezik ki, hogy Ukrajna mielőbb kilábal a válságból, és olyan jogállammá válik, ahol tiszteletben tartják a nemzeti kisebbségek jogait is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .