A karitász küzdelme az ebola ellen

A nemzetközi karitász is felvette a kapcsolatot azokkal az emberekkel, akik a frontvonalban harcolnak a vírus terjedése ellen, és akik közül sokan önkéntesek, papok, szerzetesek, tanárok. Laura Sheahen, a nemzetközi karitász munkatársa úgy nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak: „Kapcsolatba léptünk a papokkal és az egészségügyi dolgozókkal Guineában és Sierra Leonéban. Sajnos minden erőfeszítés ellenére a helyzet romlik, és egyre ijesztőbb.”


A karitász jelentése szerint kritikus hiány alakult ki az olyan alapvető orvosi eszközökből, mint a kesztyű vagy a védőmaszk, sőt egyes helyeken ezek már teljesen elfogytak. A szeretetszolgálat Guineában több mint százezer emberhez juttatott el klórt és szappant. De a karitász munkatársai nem csak fertőtlenítőszert vittek a térségbe: elindultak, hogy a távoli falvakban, a nyomornegyedekben, valamint a legveszélyeztetettebb emberek körében (éttermi, szállodai dolgozók, taxisok, szülésznők), ha kell, házról házra járva megtanítsák, hogyan tartsanak fenn megfelelő higiéniát, ami kulcsfontosságú a járvány megállításában. Edward John-Bull, a Sierra Leone-i karitász igazgatója rámutatott: „a legnagyobb ellenségünk a megértés hiánya”. Ezért készítenek rádióműsorokat, valamint csoportos képzéseket is szerveznek orvosok, tanárok, papok számára, hogy megtanítsák nekik, hogyan védjék meg magukat, majd azt kérik tőlük, menjenek haza, és adják tovább ezt a tudást – a papok beszéljenek erről a szentbeszédekben, a hitoktatók pedig a katekézisek során.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .