Ülésezett a kiskorúak védelméért létrehozott pápai bizottság

A családszinódus ideje alatt, október 9. és 11. között tartotta második plenáris ülését a Vatikánban a kiskorúak védelméért létrehozott pápai bizottság.
A Sean O’Malley bíboros elnök vezette tizenhét tagú bizottság az év elején létrehozott munkacsoportok jelentéseivel foglalkozott. A fő témák a következők voltak: irányvonalak a kiskorúak védelmére, az áldozatok és hozzátartozóik támogatása, a papok és szerzetesek képzése. A bizottság tagjai különböző gyermekvédő konferenciákon és tanulmányi napokon vettek részt Írországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Új-Zélandon, a Csendes-óceáni szigeteken, és legutóbb a Fülöp-szigeteken, ahol hetvenhat püspök volt jelen. Novemberben a pápai bizottsági tagok a közép-amerikai főpásztorokkal találkoznak.
Egyes helyi egyházak válaszoltak Ferenc pápa felhívására és részt vettek a bizottság kezdeményezéseiben, segítve a kiskorúak hatékony védelmét célzó irányvonalak kidolgozását. Ami a jövőbeli munkát illeti, a pápai bizottság tagjai rendszeresen meghívást kapnak tanúságtételre, tanácsadásra egyházmegyei, kongregációs vagy püspökkari szinten egyaránt. Mindez azt mutatja, hogy növekszik az érdeklődés ott is, ahol eddig a pedofília és a megelőzés témája nem volt prioritás sem a társadalomban, sem pedig az egyházon belül. Ez bizonyára Ferenc pápa tavaly februári levelének is köszönhető, aki azt kérte a püspöki konferenciáktól és a szerzetesi legfőbb elöljáróktól, hogy működjenek együtt a kiskorúak védelméért létrehozott pápai bizottsággal. Arra buzdította őket, hogy „nagylelkűen és szigorúan hajtsák végre kötelességüket: ismerjék fel alázatosan és hozzák helyre a múlt igazságtalanságait, továbbá maradjanak mindig hűségesek azok védelmezésében, akiket Jézus a legjobban szeretett”. (VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .