Üldözött papok emlékére

A biztos a Számon-tartva című tárlat anyagáról szólva elmondta: a kiállításon olyan emberek tárgyai, emlékei láthatók, akik nem hagyták magukat sem megzsarolni, sem megvesztegetni, sem megtörni. Nemcsak a hitben voltak példamutatók, hanem a közösség megteremtésében és fenntartásában is, ezért tartották őket különösen veszélyesnek a kommunisták – tette hozzá Navracsics Tibor.
Arról is beszélt, hogy a szocialista Magyarország meg akarta ölni az emberek lelkét, az volt a célkitűzése, hogy az embert pusztán gazdasági lénnyé tegye. A kommunisták úgy gondolták, hogy a gazdasági hatalmat megszerezve, a polgárokat vagyonuktól és sokszor lakóhelyüktől is megfosztva megszerzik az uralmat a lelkük felett is – mondta Navracsics Tibor, majd megjegyezte: rá kellett azonban jönniük, hogy mindaddig nem lehet megsemmisíteni egy közösséget, amíg a hitét, lelkét és hitbéli vezetőit meg nem semmisítik.
Így aztán megkezdődött az a hosszú és szívós küzdelem, amely a történelmi egyházak és azok közösségekben játszott szerepe ellen folyt. A kommunisták meglehetősen széles eszköztárral dolgoztak, megvesztegettek, zsaroltak, megtörtek embereket, ha pedig máshogyan nem ment, meggyilkolták őket – emlékeztetett Navracsics Tibor.
Mátraverebély-Szentkúton a szabadtéri szentmise után körmenetben vonultak a résztvevők a kegyhely Ferences Galériájába, a kiállítás helyszínére. Kálmán Peregrin kegyhelyigazgató az MTI-nek azt mondta: a loretói litániát együtt énekelték a meghurcoltakért és az üldözőkért.
Szentkúton július 18-ig tekinthető meg a Számon-tartva című vándorkiállítás. Farkas Erzsébet, a Katolikus Rádió szerkesztője a bemutatott tárgyak közül külön megemlítette Kamarás Mihály ferences atya – először ezen a tárlaton látható – naplóját, amelyet a délvidéki vérengzések idején is vezetett. Szintén először látható Bérczi Ella népleány börtönrózsafüzére.
Mindszenty József hercegprímás, bíboros miseruhája mellett a tárgyak között megtalálhatók többek között a pálos szerzetesek titokban használt oltárkellékei, Bulányi György piarista szerzetes cenzúrázott börtönlevele vagy Nagy Ferenc szalézi szerzetes gyufásdobozba rejtett misefelszerelése.

Forrás: MTI
Fotó: Szentkút.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .