Boldog Gizella-zarándoklat

Az ereklyét a szentmise idejére díszes körmenetben vitték a Szentháromság téren felállított színpadra, ahol a főpásztor a főegyházmegye papságával együtt mutatta be a szertartást. Az idei évben az ünnepi szentmise szónoka Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök volt. Szentbeszédében a másnapi ünnephez kapcsolódva arról szólt, hogy Urunk mennybemenetelével elkezdődött egy új világ, az évszázadok során kialakult egy új kultúra, amelynek alapja a kereszténység lett. Ebbe nőtt bele Gizella is, aki családjában megtanulta, hogy imádság nélkül senki sem lehet keresztény. Gizella nyitott volt Isten akaratára, így amikor István feleségül kérte, felismerve és elfogadva Isten akaratát eljött ide, és kettejük szövetségének köszönhetően alakulhattak ki Magyarország keresztény gyökerei. Nem volt könnyű életük, de az imádság erőt adott nekik a sok nehézség és veszteség idején is. Európa ma sem létezhet a kereszténység nélkül, ezért is fontos, hogy életünknek része legyen az imádság, és megerősödjünk a családi élet erényeiben. E téren minta számunkra az első magyar szent család. Példájuk nyomán megérthetjük, hogy keresztényi kötelességünket teljesítve, Isten irgalmából tudjuk jövőnket, a keresztény Európa jövőjét nem csupán szemlélni, de építeni is – zárta beszédét a székesfehérvári egyházmegye főpásztora.
A szentmise végén a Veszprémi főegyházmegye Boldog Gizella-emlékérmet adományozott Kredics Lászlónak, a Veszprémi Érseki Könyvtár nemrégiben nyugalomba vonult vezetőjének, valamint Vasáros József címzetes főesperesnek, nyugalmazott plébánosnak, aki a főegyházmegye hitoktatási referense volt

Forrás és fotó:
Veszprémi főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .