Ukrajna püspökei a Vatikánban

Ferenc pápa személyes hangon köszöntötte az Ukrajnából érkező püspököket, és biztosította őket arról, hogy a Szentszék az ukrajnai katolikusok mellett áll. A szentatya a fennálló polgárháborús konfliktus és az ukrán nép szenvedése láttán arra kérte a püspököket, hogy tartsák távol magukat a politikától, és az értékek határozott képviseletével segítsék elő a békét.

Az audiencián közösen vettek részt a görög és a latin rítusú főpásztorok. Vitathatatlan tény, hogy mindkét püspöki kar katolikus és ukrajnai, a rítusok és a hagyományok különbözősége ellenére. Ferenc pápa arra kérte az egyházi vezetőket, hogy tegyenek meg mindent az együttműködésért, azért, hogy megtalálják az egységet. (A görögkatolikus püspökök nem tagjai az ukrán katolikus püspöki konferenciának, külön testületet alkotnak – a szerk.)

„Fájdalmas látnom, hogy meg nem értés van köztetek – fogalmazott a szentatya. – Egy test vagytok, ahogy korábban II. János Pál pápa és XVI. Benedek pápa is figyelmeztetett erre benneteket. Találjátok meg azokat az utakat, amelyek egymás elfogadásához és nagylelkű támogatásához vezetnek apostoli szolgálatotokban!” – fogalmazott az egyházi vezetőkhöz intézett beszédében a pápa. – A püspökök között megtalált egység jel lenne a nép számára, és a nemzet ügyét is felbecsülhetetlen módon szolgálná.”

Bár a szentatya közvetlenül nem említette az Ukrajna és Oroszország közötti fegyverszünet megsértését, utalt arra, mennyire fontos, hogy mindkét fél betartsa a már létrejött megállapodásokat, és tisztelje a nemzetközi törvényesség alapelveit. Így például a fegyverszüneti megállapodásokat, mert azok megsértése esetén ismét fellángol az ellenségeskedés.

„Hallgassátok meg az embereket, és buzdítsátok őket azokra az értékekre, amelyek jellemzik őket: a találkozásra, az együttműködésre, az ellentétek elsimításának képességére. Röviden szólva, a feladat a lehetséges béke keresése. Ezt az etikai örökséget termékenyítsétek meg szeretettel, az Isten szeretetével, mely Krisztus szívéből fakad – mondta Ferenc pápa. – Állampolgárként jogotok van ahhoz, hogy közösen kifejtsétek a sorsotokat érintő elgondolásaitokat. Nem konkrét politikai cselekvést várnak tőletek, hanem azt, hogy rámutassatok az ukrán társadalom tagjait összekötő értékekre. A Szentszék mellettetek áll, nemzetközi fórumok előtt is képviseli ügyeteket” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

 

Helyi egyházak

 

A negyvenötmilliós ukrán lakosság hetven százaléka ortodox keresztény. A hívők három egyházhoz tartoznak: a moszkvai patriarchátus részét képező ukrán ortodox egyházhoz, az 1992-ben alapított kijevi ortodox patriarchátushoz, illetve a kilencven évvel ezelőtt alapított ukrán autokefál ortodox egyházhoz. A görög szertartású római katolikus egyház hétmillió hívőt számlál. A latin szertartású római katolikusok ennél jóval kevesebben vannak. (KNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .