Újratemették a szigetvári barátokat Budapesten

Fotó: Brückner Dénes

 

A szigetvári ferencesek Páduai Szent Antal-templomát, amely egy török mecset helyére épült, 1736-ban szentelték fel. A kolostorhoz tartozó kripta lejárata a XX. század elejére feledésbe merült, és csak Ángyán Aurél 1913-ban végzett kutatásaiból derült ki, hogy az elmúlt két évszázadban hatvannyolc szerzetest és huszonnyolc vagy huszonkilenc világi személyt temettek ide. A lejárat megtalálásakor az akkori ferences házfőnök javaslatára a kriptát ismét befalazták, mert az újratemetésre és a felújításra akkor nem volt lehetőség. Azóta eltelt több mint nyolcvan év, de a templom, valamint a kripta teljes körű feltárása csak most kezdődhetett meg. A pécsi megyéspüspök kérésére ez alkalomból az ott nyugvó ferences testvérek és világiak maradványait négy koporsóba gyűjtötték egybe, majd a budai ferencesekhez szállították.
Az újratemetési szertartást követően Dobszay Benedek a Katolikus Rádiónak adott interjújában elmondta: „A ferences lelkiség közössége kötelez bennünket arra, hogy gondoskodjunk egykori rendtársainkról. Minden házunkban naponta olvassuk a nekrológiumot, amelyben az elmúlt évszázadok halottaira emlékezünk, de nemcsak emlékezetük megőrzése fontos, hanem földi maradványaik méltó elhelyezése is.” A ferences közösségnek nem célja, hogy az elhunyt rendtársak maradványait egy helyre gyűjtse, hiszen azokról méltó módon gondoskodnak a nem ferencesek által ellátott rendházakban is. Ennek ellenére egy sír határidejének lejártakor, vagy a mostanihoz hasonló külön felkéréseknek eleget téve – ha az adott helyen nem megoldható a tisztességes elhelyezés –, valamely ferences rendház kriptájában biztosítanak végső nyughelyet az elhunyt rendtársaknak. Az újratemetésen Szigetvár egyházi és polgári vezetői közül jelen volt Varga Zoltán, a város alpolgármestere is, aki a kutatásokkal kapcsolatban elmondta: „Nem tudtak mindenkit azonosítani, de ebben a kriptában volt eltemetve többek között nagyszigeti Szily Ádám egykori törvényszéki bíró, egy szigetvári földbirtokos család leszármazottja; valamint Páter Szekeres Szaniszló hetvenhat évesen elhunyt szerzetes is.” Az egykori rendházban jelenleg a szigetvári Weiner Leó Zeneiskola működik, amely Baranya megye egyik fontos zeneoktatási intézménye. Az alpolgármester reméli, hogy a folyamatosan rendben tartott épület felújítására is sor kerülhet. A templomban szükséges munkálatokra jelenleg 192 millió forint áll rendelkezésre, ebből kezdődött meg a kripta renoválása is. A munkálatok idején a szentmiséket a szigetvári Szent Rókus-plébániatemplomban tartják.

Forrás: Ferencesek.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .