Idén is lesz Mária Út zarándoklat Szent István ünnepén

Fotó: Lambert Attila

 

A sajtótájékoztatón Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent Jobb őre; Szabó Tamás, a Mária Út Közhasznú Egyesület és a Mária Rádió (MR) alapító elnöke; valamint Prontvai Vera, az MR főszerkesztője és a Mária Út zarándoklat önkéntese adtak tájékoztatást az augusztus 20-i programokról.
Snell György elmondta, hogy államalapító királyunk ünnepe a Szent István-bazilika legnagyobb ünnepe, s egyúttal a templom búcsúja is. A segédpüspök szeretné, ha minél többen részt vennének az augusztus 20-i ünnepségen és a zarándoklaton, hiszen nehéz időket élünk, rengeteg a baj, a nehézség egész Európában.
Erőt és reményt ad, hogy ezer esztendővel ezelőtt volt egy olyan királyunk, aki jobbjával irányt szabott ennek az országnak. Kereszténység és magyarság elválaszthatatlan volt számára. Szent István örökségének megőrzése ma aktuálisabb, mint valaha – hangsúlyozta Snell György. Elmondta továbbá, hogy az augusztus 20-i ünnepi szentmise dél­után 5 órakor kezdődik a Szent István-bazilika előtti téren. A szentbeszédet Német László SVD, a délvidéki Nagybecskereki Egyházmegye püspöke mondja majd. A magyar állam meghívására Szent István ünnepén részt vesz Béchara Boutros Raï libanoni maronita pátriárka is.
Prontvai Vera tájékoztatást adott arról, hogy az Erdő Péter bíboros megbízásából szervezett augusztus 20-i Mária Út zarándoklatot Székely János szombathelyi megyéspüspök vezeti. A gyülekező a Mária Rádió budapesti Gogol utcai stúdiója előtt lesz, ahonnan 13 órakor indulnak a résztvevők a Szent István-bazilika elé, érintve a Váci utat, a Nyugati teret és a Bajcsy-Zsilinszky utat.
A Mária Út zarándoklat gyönyörű tanúságtétel, melynek során több ezer, határon innen és határon túl élő magyar együtt zarándokol a Belvárosban Szent István ünnepén, hitet téve a keresztény értékek iránti elköteleződéséről. Délután 3 órakor kulturális műsor kezdődik a Szent István-bazilika előtt. Köszöntőt mond Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke. A rendezvényen színpadra lépnek a Sanctus Stephanus Kárpát-medencei versmondó verseny díjazottjai, valamint a Szentpéterfai Talentumok és a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes. A programot Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes erre az alkalomra összeállított műsora zárja. Ezt követi az ünnepi szentmise, majd a Szent Jobb-körmenet – ismertette a Mária Rádió főszerkesztője.
Szabó Tamás megosztotta a jelenlevőkkel, hogy a tizenkilenc éves unokája azt kérdezte tőle, miért menjen el erre a zarándoklatra, mit üzen számára egy hivatalos ünnepség. A Mária Rádió és a Mária Út Közhasznú Egyesület elnöke szerint ez lényegi kérdés. Vajon éri-e olyan élmény az idelátogatót – különösen, ha fiatal –, hogy hazatérve elmondhassa: megérte eljönnöm, ez nekem is szólt, jövőre is részt veszek a zarándoklaton?
Szent István ünnepe valójában hazánk születésének napja. A születésnapot meg szoktuk ünnepelni a családban, várjuk, készülünk rá. Szent István napján azt is ünnepeljük, hogy ezer év után is létezünk. Rávilágítunk arra is, hogy a harc folyamatos a különböző kultúrák, civilizációk, vallások között. Ez napjainkban kézzelfogható valóság. A harcban az erős marad talpon, az erőt pedig a lelkierő adja. Felidézhetjük Izajás szavait, aki azt mondja: „Bizony, ha nem hisztek, nem maradtok meg” (Iz 7,9). Ez fordítva is igaz: ha hisztek, megmaradtok. Szent István példája azt mutatja, ha hiszünk, megmaradunk. Hogyan lesz ebből élmény? – tette fel a kérdést az elnök. – Például úgy, ha valami olyasmit látunk, amit korábban még nem. Ilyen a Mária Út zarándoklat is, amit már sokadszorra szerveznek meg. Több ezer ember, különböző népviseletekbe öltözve vagy éppen hétköznapi ruhában, Mária- és Szent István-énekeket énekelve vonul végig a fővárosban a kijelölt útvonalon. A járókelők közül bizonyára lesznek, akik rácsodálkoznak erre, és megfogalmazódik bennük a kérdés: miért olyan fontos ez azoknak, akik részt vesznek benne? Ha mindez megnyitja a szívüket, akkor talán felébred bennük a kíváncsiság Krisztus tanítása iránt. Lényeges, hogy megszólítsuk a hit iránt érdeklődő fiatalok értelmét, de mindenekelőtt a lelküket ragadjuk meg, hogy minél többen fontosnak érezzék a részvételt ezen a zarándoklaton.
Szent István királyunk szentté avatásának közelgő ünnepére időzítve a Mária Út Közhasznú Egyesület ismét kiadta Székely János Mária Út, a Lélek útja című könyvét, amelynek előszavát Szabó Tamás írta. A szombathelyi megyéspüspök 2011 augusztusában Szamosújvárról, 2012 augusztusában pedig Marosvásárhelyről vezetett gyalogos zarándokcsoportot Csíksomlyóra a Mária Úton. A könyvben emlékeztet arra: „A magyar nép évszázadokon át hősiesen védte az európai kultúrát, a keresztény hitet és civilizációt. Ebben a küzdelemben véreztünk, fogytunk, gyengültünk. Sokszor nem sok köszönetet kaptunk ezért a helytállásért. Azonban ma is ugyanez a küldetésünk. Védőbástyaként védeni az értékeket, az élet, a család, a hit, a gyökereinkhez való ragaszkodás értékeit.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .