Újra nyitva a jeruzsálemi Szent Sír-bazilika

Fotó: Custodia.org

 

Katolikus részről Francesco Patton szentföldi kusztos, görög ortodox részről III. Teofil pátriárka, örmény részről pedig Nourhan Manougian pátriárka február 25-én közleményt adtak ki, amelyben azt írták, „aggodalommal figyelik az egyházak és a szentföldi keresztény közösség ellen folytatott módszeres kampányt, amellyel a jeruzsálemi városháza súlyosan megsérti a status quót”. Tiltakozásul bizonytalan időre bezárták a Szent Sír-bazilikát.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök február 27-én tett lépéseket a Jeruzsálemben kialakult válság megoldására. Válaszul a három keresztény egyházi vezető újra megnyitotta a bazilikát.
A miniszterelnöki iroda közleménye szerint a kormányfő és Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere most megállapodtak abban, hogy Cahi Hanegbi regionális együttműködésért felelős miniszter – a legnagyobb jobbközép politikai párt, a Likud tagja – vezetésével létrehoznak egy munkacsoportot, amelyben valamennyi érintett párt képviselteti magát. A testület feladata, hogy megoldási javaslatot készítsen a nem istentiszteleti helyként működő egyházi tulajdonú ingatlanok önkormányzati adózásával kapcsolatban.
„Izrael büszke arra, hogy az egyetlen ország a Közel-Keleten, ahol a keresztények és minden más vallás hívei teljes vallásszabadságot élveznek. Izrael egy virágzó keresztény közösség otthona, és örömmel látja a világ minden tájáról érkező keresztény barátait” – olvasható a miniszterelnöki iroda közleményében.
Az egyházi vezetők válaszukban így fogalmaztak: „Köszönetet mondunk Istennek a Netanjahu izraeli miniszterelnök által kiadott nyilatkozatért, és hálánkat fejezzük ki mindazoknak, akik fáradhatatlanul dolgoznak a keresztények megmaradásáért Jeruzsálemben, és védelmezik a status quót. A miniszter­elnök konstruktív fellépése után az egyházak várják, hogy együtt munkálkodjanak Hanegbi miniszterrel és mind­azokkal, akik szeretik Jeruzsálemet, annak érdekében, hogy szent városunk – ahol a keresztények továbbra is kihívásokkal néznek szembe – olyan hely maradjon, ahol a három monoteista vallás együtt élhet és gyarapodhat.”

Forrás: The Tablet
Fordította: Szalontai Anikó

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .