Újra: Festum Varadinum

Szent László királyunk egykori székhelyén évente megrendezik a több napig tartó kulturális rendezvénysorozatot, amely minden alkalommal számos érdeklődőt vonz Erdély és Magyarország valamennyi szegletéből. A vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén Francisco Javier Lozano érsek, Románia decemberben beiktatott apostoli nunciusa prédikál, beszédét tolmács útján követhetik figyelemmel a hívek. Ugyanaznap délután 4-kor a Sárkány Lovagrend 1408-as alapítására emlékeznek, ennek tiszteletére emléktáblát lepleznek le a székesegyházban. Fodor József, a nagyváradi püspöki helynök az Új Ember kérdésére beszámolt arról, hogy idén különösen gazdag kulturális program várja a rendezvényre érkezőket, a hét nap alatt mintegy negyven rendezvényre kerül sor. A vikárius elmondta, a Varadinum rendezvényeibe az iparosoktól a kézművesekig és az íróktól a politikusokig mindenkit igyekeztek bevonni, és minden társadalmi réteget szeretnének megszólítani. Pénteken például Tempfli József megyés püspök életútját bemutató kiállítás nyílik a bazilika kincstárában, a kiállítás apropóját pedig az adja, hogy éppen tizennyolc évvel ezelőtt szentelték püspökké. „A kiállítás délután 2 órakor nyílik, láthatók lesznek azok a kitüntetések, rendjelek, oklevelek, amelyeket az utóbbi évek során kapott, köztük a legrangosabb, amelyet tavaly augusztus 20-án kapott: a Magyar Köztársaság Nagykeresztje. Ugyanaznap este a bazilika ének- és zenekara ad hangversenyt.

A rendezvénysorozatot záró vasárnapon a váradolaszi református templomban az ünnepi istentisztelet mellett bibliakiállítás is lesz. Az evangélikus és az unitárius templomban is tartanak ünnepi istentiszteletet, Adorjáni Dezső evangélikus, illetve Szabó Árpád unitárius püspök szolgálatával. Biró Rozália nagyváradi alpolgármester, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke korábban a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy az idei rendezvény nemcsak Nagyvárad és Bihar megye, hanem a Hajdú-Bihar megyei vendégek számára is meglepetésekkel szolgál.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .