„Újjá kell születni”

Fotó: Lambert Attila

 

Szita Károly kaposvári polgármester felidézte, hogy az 1991-ben demokratikusan megválasztott új Országgyűlés nyilvánította nemzeti ünneppé október 23-át.
„A naptár piros betűi csak a felszínen ringó piros bóják, a lényeg a felszín alatt van” – idézte Balás Béla püspök szavait a város vezetője, majd hozzátette: „A lényeg valóban a mélyben rejlik, de mi lenne velünk, szegény utazókkal, ha nem segítenének minket a végtelen és ismeretlen mélység felett, a felszínen ringó bóják? Ilyen, a követendő irányt mutató bójákat jelentenek számunkra a Szabadságért Kaposvár Emlékérem kitüntetettjei is.”
Szita Károly Balás Béla méltatásában kiemelte: a Kaposvári Egyházmegye első püspöke nemzedékének és hivatásának azon kiváló képviselői közé tartozik, akik a szabadság szellemét az elnyomás éveiben is megőrizték.

* * *

Balás Béla 1956-ban tizenöt esztendős kamaszként Budapesten élt, és kíváncsian figyelte a forradalmi eseményeket. Az általa „az emberség revolúciójának” tartott ’56-os forradalom napjairól korábban, püspöksége idején többször is mesélt a kaposvári katolikus gimnázium diákjainak. A forradalom hatvanadik
évfordulóján, 2016 októberében is felelevenítette emlékeit egy kerekasztal-beszélgetésen: „Felbolydult az egész város. Otthon, a konyhában szól a rádió szakadatlanul. Félóránként azt hallom: engedélyezik, betiltották, engedélyezik, betiltották. A tervezett nagygyűlésről van szó; a Bem-szoborhoz várnak mindenkit, a Műegyetemtől együtt vonulnak majd a lengyelekkel szolidaritást vállalva. (…) Óriási a tömeg, visszhangzanak a jelszavak, aztán kezd durvulni a helyzet. Újabb lövéssorozatok, a rádiónál csata. (…)” Balás Béla a lélek forradalmáról szólva kifejtette: „A forradalomnak három fázisa volt. Kitörni »könnyű«, főleg idehaza; magyar embernek könnyű forradalmat csinálni, ám jóval nehezebb győzni, és szinte lehetetlen megtartani a győzelmet. Ez azért van, mert a forradalom, ha mélyebben elemezzük, nem felforgatás. Az igazi forradalom az, amit Jézus magyaráz Nikodémusnak a János-evangélium harmadik fejezetében: nem elég születni, újjászületni kell. Reménytelen az a forradalom, amely nem belső meggyőződésből indul, a lélek száznyolcvan fokos fordulatával, teljes belső radikalizmussal” – idézte a Kaposvári Egyházmegye első püspökének szavait a Sonline.hu Somogy megyei hírportál.

Forrás: Sonline – Somogy megyei hírportál

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .