Kora ősz a Népligetben

A Liget még zöld, a lombszíneződés egyelőre csak nyomokban látszik. Zöld a ginkófa is, de az ostorfák egyes ágain a levelek már sárgulni kezdtek, sőt, láttam egy olyan ágat is, amely sötétzöld testvérei között már citromsárga ruhába öltözött.
Távolabb, valahol a Liget másik végén zöld küllő repült. Nem láttam, csak jellegzetes hangját hallottam, amit akkor ad, amikor elrepül valahonnan. Dolmányos varjú károgott, később ketten sétáltak a rövidre nyírt gyepen. A párok hűségesek egymáshoz, a költés után is együtt maradnak, és ha valamelyik odébbrepül, a másik nyomban követi. Hangos „csjek-csjek” hangokkal csókák érkeztek. A legnagyobb platán koronájába szálltak, ahol a párok nyomban egymás mellé húzódtak. Egy kis kolóniájuk él a Népligetben, minden tavasszal látom a földön fészekanyagokat gyűjtő madarakat, később pedig a kirepült fiatalokkal örökösen hangoskodó csapatokat. Nekik köszönhetem, hogy észrevettem a mókust. Átszálltak a másik fára, s az ott ülő mókus talán megijedt tőlük, mert végigszaladt egy ágon, nagy lendülettel átugrott a szomszéd fára, ahol leült, és lompos farkát maga fölé hajtva a hangoskodó csókák felé figyelt.
Fekete harkály kiáltását hallottam. A hang közeledett, a madár felém repült, de alig vett észre, egy fatörzsre kanyarodott, ahol szokása szerint nyávogott egyet. Nyomban utána kikukucskált a törzs mögül. Nagyszerű látvány volt a fehér platántörzs és a piros sapkás fekete madár. Eltűnt, majd a másik oldalon lesett ki, de amikor onnan is engem látott, szárnyra kapott, és harsány „krü-krü” kiáltással elrepült arrafelé, ahonnan jött. Európa legnagyobb harkályfaja nem költ a Népligetben, ám kóborló példányai ősszel és télen néha felbukkannak itt.
Egy madárbarát, kissé korán, napraforgóval teli flakont függesztett egy alacsony ágra. Féltucat széncinege hordta a magot: a kis állatok a csőrükbe kaptak egyet, a közeli bokorba repültek vele, ahol kikopácsolták ízletes belsejét, aztán máris repültek vissza a flakonhoz. A teniszpályák mentén álló fák koronájában három örvös galamb ült. Gyakori fészkelők a Ligetben, s néha látom őket télen is. Évekkel ezelőtt egy egész csapat telelt át itt. Nappalra eltűntek, táplálkozni jártak valahová, de késő délután mindig visszatértek, és itt töltötték az éjszakát. Az örvös galamb októberben repül Dél-Európa felé. Ennek a háromnak még bőven van ideje, hogy eldöntse, menjen vagy maradjon.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .