Új szolidaritás felé

Roger testvér a berlini fal leomlása előtt három évvel, 1986-ban kapott engedélyt, hogy ellátogasson Kelet-Berlinbe, ahol hatezer fiatal gyűlt össze ebből az alkalomból. Engedélyt kellett kérnie a kommunista hatóságoktól a közös imádságokhoz, amelyeket a katolikus székesegyházban és a város egyik nagy protestáns templomában tartottak. Megkapták a hozzájárulást, de csak azzal a feltétellel, hogy az imaórákon nem lesznek nyugati résztvevők. Azóta sok minden megváltozott, s Berlin a német és az európai egység jelképévé vált.

A taizéi közösség szokásos európai találkozójának 2011. december 28. és 2012. január 1. között Berlin ad otthont. Csaknem harmincezer fiatal érkezik majd ezekben a napokban a német fővárosba Európa minden országából és más földrészekről is. Alois testvér, a taizéi közösség elöljárója – aki december 26-án Új szolidaritás felé című levelében szólítja meg az ifjúságot – két megfontolnivalóval várja őket: miként találhatjuk meg hitünk forrásait, és mit tehetünk azért, hogy az egyházban és a társadalomban ne uralkodjék el a szétszóródás és a kirekesztés?

A taizéi közösség által szervezett egyik segélyakció keretében arra kérik a Berlinbe érkező fiatalokat, hogy vigyenek magukkal különböző egészségügyi felszereléseket és gyógyszereket, melyeket észak-koreai falvakban működő kórházakba juttatnak majd el.

A találkozó programjának gerincét ezúttal is a napi háromszori közös imádság adja majd. A reggeli imádságokra a százötven vendéglátó egyházközségben, a déli és az esti alkalmakra pedig a város nagy kiállítási csarnokaiban lesz lehetőség. A fiatalok, akiknek a hagyományoknak megfelelően elsősorban ezúttal is családok adnak szállást, a délelőttöt az egyházközségekben töltik. Délutánonként különböző lelki, szociális, politikai, gazdasági és művészeti témákat érintő műhelyfoglalkozásokon vesznek részt. A Reichstag épületében lehetőség nyílik arra is, hogy parlamenti képviselőkkel beszélgessenek. A programok között szerepel egy találkozás a berlini zsidó közösség tagjaival, és a város nagy mecsetébe is ellátogathatnak a fiatalok.

Európa-szerte készülnek a találkozóra. Magyarországról a Katolikus Ifjúsági Mozgalom szervez közös buszokat a bizalom zarándokútjának berlini állomására.

További részletek a találkozóról a www.taize.fr honlapon olvashatók.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .