Új szemüvegek hajléktalan embereknek

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régiója tavaly novemberben ötödik alkalommal indította el a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázati forrásából támogatott programját 2013-14-KMR-511 LÁTÁSBARÁT SZEMÜVEG 5.0 címmel. A most lezárult akció során a szeretetszolgálat Feszty Árpád utcai átmeneti szállóján, a Gondviselés Házában összesen hét alkalommal végeztek szűrővizsgálatokat. A résztvevők többsége beteg, illetve régóta közterületen tartózkodó, ötven-hatvan év közötti férfi volt. Jelentős hányaduk munkanélküli vagy teljesen ellátatlan személy. A megvizsgáltak közül százhuszonkilenc embernek életkorából adódóan eleve szemüveget kellene viselnie. Többen már a vizsgálat előtt is rendelkeztek szemüveggel, de azok minősége nem volt megfelelő, további használatuk látásromlást okozott volna, ezért ezeket is újakra cserélték.

Életkörülményeikből adódóan a jelentkezők közül többeknél is szürke hályog alakult ki, ezekben az esetekben műtéti beavatkozásra volt szükség. A korábbi programokhoz hasonlóan most is akadtak speciális szemüvegigények, volt olyan beteg, akinek például tizenhat dioptriás szemüveget kellett csináltatni.

A szakorvosi vizsgálatot Szalai László szemészorvos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nemzetközi Missziós Önkéntes Orvos-csoportjának vezetője végezte, az optikusi teendőket Takácsné Lapu Szilvia látta el.

F. I.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .