Új szándékkal az imádságban

Fotó: Vágner Mihály

 

Huszonnegyedik alkalommal tartottak országos találkozót ITT (Imádság, tanulás, találkozás) címmel a magyarországi állandó diakónusok és házastársaik. Az eseménynek a leányfalui Szent Gellért Lelkigyakorlatos Ház adott otthont október 17. és 19. között. Bärnkopf Péter diakónus írását adjuk közre.

A diakónusok egy része már csütörtök este megérkezett a találkozó helyszínére, de a zárónapra gyűltünk össze a legtöbben. A szombatot énekes laudessel kezdtük, a nap fő programját pedig a Michael August ­Blume SVD apostoli nunciussal történő találkozás jelentette.
A találkozó Molnár Ferencnek, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye állandó diakónusának, az ITT főszervezőjének előadásával kezdődött, melyből az apostoli nuncius átfogó képet kaphatott a diakonátus magyarországi helyzetéről. Ezután egyházmegyénként bemutatkoztak a diakónusok.
Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéről Füzes Ádám plébános adott összefoglalót, aki egy évtizede a diakónusok egyházmegyei referense. Felszólalásában áttekintette a diakónusi szolgálat területeit: a kórház- és a börtönpasztorációt, a hitoktatást, a családpasztorációt, a karitászmunkát, a liturgiai szolgálatot és más feladatköröket. A Váci Egyházmegye képviseletében a Szent Lőrinc Diakónuskör vezetője, Csillag Péter állandó diakónus szólalt fel.
Bemutatkoztak a Veszprémi, a Székesfehérvári, a Kalocsa-Kecskeméti, az Egri, a Kaposvári, a Szeged-Csanádi és a Pécsi Egyházmegye, valamint Pannonhalma állandó diakónusai is. A diakónusok feleségei nevében Horváthné Domokos Rita arról beszélt, milyen élményt jelentett számára, hogy a férjével együtt élhette meg a képzés 24 hónapját, és házastársként milyen tapasztalatai vannak a diakónusi szolgálatról.
A nuncius közvetlen szavakkal köszönte meg a testvéri fogadtatást, és elmondta, örömmel tölti el az állandó diakónusok jelenléte a magyar egyházban. Korábbi, afrikai szolgálata során nem tapasztalt ilyet, és nagyon megérinti „Isten családjának” e megnyilvánulása. Csendes, buzdító szavait mindannyian figyelmesen hallgattuk.
A találkozó záró szentmiséjének főcelebránsa is Michael August Blume volt. A szertartáson Füzes Ádám és Szilágyi János, a lelkigyakorlatos ház vezetője koncelebrált. A nuncius atya magyarul misézett, sőt, a homíliát is az anyanyelvünkön mondta. Egyszerűsége, kedvessége és tanácsai minden résztvevő szívébe bevésődtek. Búcsúzáskor megemlítette, ezentúl mindennap imádkozni fog a diakónusokért is, hogy a hétköznapokban legyen erejük a szolgálatukkal együtt járó kisebb-nagyobb lemondások vállalásához, és tevékenységük az egész Egyház közösségének javára legyen.
A háromnapos lelkigyakorlat közös ebéddel és a következő évi találkozó időpontjának rögzítésével zárult.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .