Új püspök Nagyváradon és Rozsnyón

Az egyházmegye új, 82. főpásztorává december 23-án Böcskei László temesvári általános helynököt nevezte ki. Böcskei László 1965. július 11-én a Temes megyei Gátalján született. Teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán végezte. 1990. június 24-én szentelték pappá, 1991 januárjában Sebastian Kräuter akkori temesvári megyés püspök titkárává nevezték ki. 1999-től Temesvár általános helynöke. 2003 januárjában II. János Pál pápa prelátusi címet adományozott Böcskei Lászlónak. Temesváron kifejtett tevékenységét a papság és a hívek egyaránt értékelték.

Elfogadta a Szentatya Eduard Kojnok püspök lemondását is a rozsnyói egyházmegye éléről. A főpásztor az egyházi törvénykönyv 401-es kánonjának első paragrafusa alapján nyújtotta be lemondását a Szentatyának, tekintettel arra, hogy betöltötte 75. életévét. Utódául a pápa Vladimír Filo eddigi rozsnyói koadjutor püspököt nevezte ki. A magyarul is jól beszélő, a magyar hívek körében nagy megbecsülésnek örvendő Vladimír Filo püspök a jog- és filozófiatudományok doktora. Gányban született 1940. január 15-én. 1962-ben szentelték pappá Pozsonyban, majd többek között Szencen, Nagyszombatban, Gútán és Érsekújvárott is szolgált. II. János Pál 1990-ben nevezte ki püspökké.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .