Új pályát avatott a gördeszkás pap Rédicsen

Az átadóünnepség a plébánia közelében található felújított útszéli kereszt megáldásával kezdődött, majd az új gördeszkapályán folytatódott.
Székely János szombathelyi megyéspüspök úgy fogalmazott, egy iszlám imám vagy egy buddhista szerzetes csodálkozna azon, hogy a Katolikus Egyház jelen van egy ilyen eseményen. De a kereszténységnek az a meggyőződése, hogy „Isten emberré lett, átölelte a világot, egy lett velünk, ezért semmi sem idegen tőle, ami hitelesen emberi”. A kereszténységnek nem csupán a vallás a lényege, hiszen a hit átjárja a tudományt, a sportot, a játékot, az együtt töltött időt, a családjainkat. Ebből a titokból született Európa, és ettől ilyen szép és élhető ez a világ – mondta a katolikus püspök.
A fiatalok mellett állunk, igyekszünk biztonságos környezetet teremteni számukra, és megtanulni a nyelvüket, hogy szót értsünk egymással – hangoztatta az ünnepségen az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.
Novák Katalin az Emmi által 2,2 millió forinttal támogatott, felújított gördeszkapálya avatásán arról beszélt, hogy az ezernél is kevesebb lakosú zalai településen egy olyan létesítményt alakítottak ki, amely Budapesten és a nagyvárosokban is ritkaságnak számít. A gördeszkás papként ismert Lendvai Zoltán kezdeményezésével kapcsolatban kifejtette: itt jelen van egy élő közösség, amely összefog annak érdekében, hogy biztonságos és élhető jelent és jövőt nyújtson a fiataloknak.
Az államtitkár szerint a pályának az az üzenete, hogy itt „meg lehet tanulni, mit jelent hibázni, elbukni és újra felállni”. Főleg, ha vannak körülöttünk olyan emberek, akik segítenek ebben, és figyelnek ránk. Lendvai Zoltán szerint a gördeszka megnyitja a gyerekek szívét és lelkét, s általa közel kerülhetnek egymáshoz.
A gördeszkapálya a Rédicshez közeli szlovéniai Lendván működő Varis Group cég által ingyenesen felajánlott elemekből épült. A létesítményt Novák Katalin és Lendvai Zoltán rendhagyó módon avatta fel. Az Emmi államtitkára görkorcsolyát húzott, a katolikus plébános pedig gördeszkára áll, és többször is körbegurultak az új pályán.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye; Kormány.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .