Új koronák kerültek a częstochowai Fekete Madonna-kegyképre

Fotó: News.va

 

Az új fejdíszekkel jelképesen visszakerült Jasna Górára a Szűzanyának adományozott első pápai korona. Az esemény jól illeszkedett a kegykép 1717. szeptember 8-i koronázásának háromszázadik jubileuma alkalmából tartott megemlékezések sorába. A koronákat – amelyek a háromszáz évvel ezelőtt XI. Kelemen pápa által adományozott és később ellopott fejékek másolatai – 2017. május 17-én szentelte meg Ferenc pápa.
A Szentatya Jasna Góra-i látogatásának első évfordulóján, július 28-án kora reggel bemutatott szentmisén részt vettek a częstochowai püspökök, a kegyhely pálos szerzetesei, számos pap és zarándok. Jelen voltak a koronákat adományozó olaszországi Crotonei Egyházmegye képviselői, köztük Michele Affidato helyi aranyműves, a fejékek alkotója.
Lengyel és olasz nyelven elmondott homíliájában Arnold Chrapkowski, a pálos rend elöljárója Ferenc pápa első Jasna Góra-i látogatásakor elhangzott szavait idézte: „Az anyai tekintet ajándékában részesültem.” Mások iránt tanúsított mindennapi gondoskodó szeretetünk által váljunk élő gyémántokká Mária koronáján, és ezek a fejékek szüntelenül emlékeztessenek bennünket e kötelezettségünkre – hangsúlyozta a pálos elöljáró.
Az új koronákkal ékesített Fekete Madonna-kegyképet a szentmise előtt leplezték le, a ceremóniát a Jasna Góra-i kürtszó kísérte.
Marian Waligóra, a kegyhely pálos perjele a Vatikáni Rádió műsorában elmondta: a Szűzanya számára készült új koronákat háromszáz égszínkék topáz, százöt igazgyöngy, tizenkét aranycsillag és sok más, kivétel nélkül kézzel készített dísz ékesíti. Az új koronák megalkotása olyan volt, mint egy szép mese – vallotta a fejékeket készítő aranyműves, aki azt is elmondta, hogy a díszítmények a II. János Pál pápával történt találkozásainak gyümölcsei, a Szentatyával ugyanis sokat beszélgetett a Jasna Góra-i Szűzanyáról. Michele Affidato véleménye szerint a Crotonei Egyházmegye adományaként készült koronák hozzájárulnak a két Mária-kegyhely – Jasna Góra és Capo Colonna – közötti kapcsolatok elmélyítéséhez. „Ezekkel a koronákkal nem szépítettem meg a Szűzanyát, hiszen már egyébként is szép volt, de azt remélem, hogy a koronák ragyogóbbá tették” – fogalmazott a crotonei ékszerész, aki három évig dolgozott a másolatok elkészítésén.
A Mária-kegykép koronázásának jubileumi eseményeit a Częstochowai Szűzanya ünnepén, augusztus 26-án tartják Jasna Górán, állami vezetők, a kormány, a parlament és a lengyel püspöki konferencia tagjainak részvételével.
Lengyelország történetét végigkíséri a Szűzanya jelenléte és számtalan csodás közbenjárása – fogalmazott a Vatikáni Rádió műsorában Marian Waligóra. A lengyelek a történelem viharos időszakaiban is felkeresték Jasna Górát. De a kegyhely ma is élettel teli. Éjjel-nappal csöndben imádkoznak Mária kegyképe előtt, a zarándokok úgy jönnek ide, mint az édesanyjukhoz. Jasna Góra „gyóntatószék és oltár” – idézte Szent II. János Pál szavait a pálos szerzetes. Hozzátette: „Ezen a különleges, Isten által kiválasztott helyen, amikor Isten Anyja csodatevő ikonja előtt imádkozunk, tekintetével találkozva erőteljes buzdítást kapunk, hogy megtérjünk, és megváltoztassuk az életünket.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .