Új intézményvezetők a piaristáknál

Gödön két intézmény szolgálja a piarista nevelést: az idén huszonöt éves Piarista Szakközépiskola, Szakgimnázium és Kollégium, valamint a Piarista Kft., ahol a szakmát tanulni kívánó diákok a gyakorlati képzésüket teljesítik. A két intézmény főigazgatójává ­Valaczka János piarista szerzetest, tanárt, a gödi rendház házfőnökét nevezte ki Labancz Zsolt tartományfőnök. Szeretném, hogy a szakközépiskola és a cég összehangolt működése megteremthesse egy olyan szakmai képzés lehetőségét, amely az együttműködésre, a projektmunkára és a tervszerű gondolkodásra tanítja a diákokat, akik ezen keresztül sajátítják el a szakmájukat” – fogalmazza meg röviden céljait Valaczka János SchP főigazgató.
A kecskeméti Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda, amelyet augusztustól Mikulás Domonkos, az intézmény korábbi igazgatóhelyettese irányít Nagy Attila SchP igazgató tízéves vezetői munkáját követően.
Mikulás Domonkos a közéletből is ismert: egyetemistaként a Katolikus Egyetemisták és Főiskolások Egyesületének volt elnöke, később a Magyar Pax Romana egyesület alelnökeként, majd titkáraként tevékenykedett. Alapító elnöke volt a Felekezeti Közoktatási Intézmények Dolgozói Szakszervezetének. Az elmúlt tanévben megalapította a Magyarországi ­Diáklaborok Egyesületét, amelynek jelenleg elnöke. Mikulás Domonkos négy évig tagja volt a Piarista Rend Magyar Tartománya Pedagógiai Bizottságának. 2016-ban Kunszt József-díjban részesült. „Kezdeményezői vagyunk egy projektnek, amely a piarista iskolák nemzetközi együttműködésének kialakítását célozza a diákoktól a tanárokig, az óvodától a gimnáziumig, az informatika adta lehetőségeket kihasználva. Az iskola falain kívül is szeretnénk azért dolgozni, hogy Kecskeméten minden diák a lehető legjobb oktatáshoz és neveléshez jusson hozzá; valamint hogy az Öveges Diáklabor is regionális diáklaborként segíthesse a térség természettudományos oktatását” – mondta el Mikulás Domonkos.
A váci Piarista Gimnázium és Kollégiumban Futó Béla piarista igazgatót Kalász Ákos eddigi igazgatóhelyettes követi a vezetői székben. A harmincöt éves Kalász Ákos, aki négygyermekes édesapa, maga is a váci Piarista Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait. 2008-tól az intézmény vezetői csapatának tagja, 2010-től az iskola nevelési igazgatóhelyetteseként dolgozott. 2014-ben szakvizsgázott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közoktatás-vezetői szakirányán. „Tanárként vallom, hogy az embernevelés a legnemesebb élethivatások egyike. Piarista igazgatóként fontosnak tartom, hogy diákjaink igazán jó közösségre találjanak az iskolában” – vallja Kalász Ákos.

Forrás: Piarista Rend
Magyar Tartománya

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .