Új emberré kell válnunk

Fotó: Mészáros Dávid

 

Mindenszentek ünnepén, november 1-jén püspöki szentmisében került sor a győri Papnevelő Intézet növendékeinek beöltözési és avatási szertartására a szeminárium kápolnájában. A szentmise főceleb­rán­sa Veres András megyéspüspök volt.
Idén három – egy győri és két szombathelyi egyházmegyés – másodéves papnövendék kapta meg a reverendát. A szertartás során a főpásztor akolitussá avatott egy ötödéves növendéket.
A beöltözöttek ettől kezdve a papság szent ruhájában tesznek tanúságot elköteleződésükről, arról, hogy Jézus Krisztushoz tartoznak. Az akolitusavatás a kispapok képzése során a diakónussá szentelés előtti lépcsőfok.
Veres András szentbeszédében Isten kegyelmének gazdagságáról és a megkeresztelt embernek a gondviselésbe vetett bizalmáról beszélt: „Isten kegyelmi gazdagsága sokféle módon, sokféle formában jut kifejezésre”, és mindenkit új emberré akar formálni – emlékeztetett a püspök a beöltözés szertartása során elhangzott szavakra. – A mi feladatunk az, hogy engedjük, hogy a kegyelem átjárja egész létünket, és Isten tervét mindannyian megvalósítsuk ott, ahová a gondviselés állít bennünket.
Az Egyház életében ma is jelen van a szorongattatás – hangsúlyozta Veres András a Jelenések könyvéből elhangzott szentleckére utalva. – Nekünk minden körülmények között Jézus Krisztus evangéliumának szellemében kell élnünk, hogy új emberek lehessünk. Így válhatunk majd mi is Isten halhatatlan életének hordozóivá.
A győri megyéspüspök végül az életszentségre való törekvésre bátorította a hallgatóságot: „Isten, aki meghívott bennünket, szent, és azt akarja, hogy mi is szentté váljunk.”

Forrás: Győri Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .