Katolikus Karitász Orvosmisszió egy kárpátaljai óvodában

Fotó: Katolikus Karitász

 

„Ahol fiatalok, kamaszok, gyerekek vannak, ott jelen van az öröm, mivel ők jelentik az életet a maga legösztönösebb és legbőségesebb virágában” – idézte Szent II. János Pál pápát a Katolikus Karitász igazgatója Aknaszlatinán, ahol a helyi óvodában a szervezet orvos­misszió­ja szűrővizsgálatot végzett, és az óvodásoknak, valamint a várandós kismamáknak átadták a Karitász, a Via et Vita Nagycsaládos Egyesület és a Kismackó Alapítvány ajándékait.
Vojcek László professzor, a szervezet orvos­missziójának vezetője elmondta: önkénteseik negyvenöt gyermeket vizsgáltak meg az ak­nasz­latinai Szent Anna Óvodában. A kicsik egészségi állapota általánosan jónak mondható, de többüknek szüksége lesz szemüvegre, lúdtalpbetétre, és egy olyan gyermek is akad köztük, aki súlyos születési rendellenessége miatt szemműtétre szorul. Vojcek László kiemelte: szeretnék elérni azt is, hogy azokban a magyar óvodákban, ahol már végeztek szűrést, megtanítsák a gyermekeknek a helyes fogmosást, az óvónőknek pedig a lúdtalptorna alapvető gyakorlatait. A téli időszakban láz- és fájdalomcsillapítót is biztosítani akarnak az óvodásoknak.
Écsy Gábor hangsúlyozta, hogy a magyar óvodákba járó gyermekek a jövőt, a megmaradást jelentik a kárpátaljai magyarság számára. A segélyszervezet ezért is tartja fontosnak, hogy rendszeres szűrővizsgálatot biztosítson a magyar kisgyermekeknek, kiszűrje a rendellenességeket, és segítse azokat, akiknek gyógyászati segédeszközre vagy más orvosi segítségre van szükségük. A karitász igazgatója elmondta: a szűrővizsgálattal minden magyar óvodáshoz szeretnének eljutni Kárpátalján.
Az orvosmisszió tagjai ellátogattak Gyertyánligetre is, ahol a korábbi szűrésüket követően negyven magyar óvodásnak és kisiskolásnak adtak át gyógyászati segédeszközöket.
A megfogant élet olyan ajándék, amelynek világrajövetelét segítenünk kell, ezért külön figyelmet kell fordítanunk a várandós kismamákra – hangsúlyozta a Katolikus Karitásszal együttműködő Via et Vita Nagycsaládos Egyesület elnöke, Scheiling Tamás. A Kismackó Alapítvány jóvoltából most első alkalommal került sor arra, hogy gyermeket váró édesanyáknak ajándékokat adhattak át – tette hozzá. Utalt arra is, hogy a kárpátaljai gyermekek helyzetét nem lehet összehasonlítani az anyaországi gyerekekével. Itt komoly gondot okoz, hogy lesz-e mivel fűteni télen, és minden gyermeknek jut-e meleg ruha a családban. Köszönetét fejezte ki a nagycsaládosoknak és a szentendrei karitászcsoport önkénteseinek azokért az adományokért, amelyeket az Aknaszlatinán és Gyertyánligeten élő nehéz sorsú gyermekeknek adhattak át.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .