Új bionikai fejlesztési központ

Az elmúlt ötven év harmadik csúcstechnológiai forradalmának kezdetén vagyunk. Az integrált áramköri technika és az erre épülő elektronikai-számítástechnikai-információs technológia, majd a biotechnológiák után – a kettő egy sajátos találkozási pontján, ahol az elektromágneses terek és a molekuláris biológiai folyamatok interakcióba lépnek – kibontakozik egy új tudás, új technológiákkal. Ennek következtében hamarosan gyökeresen új termékek és szolgáltatások jelennek meg a piacon. Ilyenek például a biochipek, a protézisek, az új kvantitatív képalkotók, a permanens szimbiózisok, a rádiófrekvenciás diagnosztika és terápia, illetve a genetikai diagnosztika és terápia, valamint az e technológiákra épülő diagnosztikák és terápiák.


A hazai gazdaság és az Európai Unió egyik legjelentősebb kitörési pontja az úgynevezett tudásintenzív, magas hozzáadott értéket igénylő ágazatok fejlesztése. Koncentrált oktatási-kutatási- innovációs és piacépítő intézkedésekkel, valamint aktív nemzetközi együttműködésekkel Magyar országon az innováció és az ipari fejlődés egyik fontos bázisa lehet a bionika, amely az Új Széchenyi Terv kiemelt prioritásai közül több ágazatot is érint, elsősorban az egészségipar, az élelmiszerbiztonság, a környezetvédelem, a mezőgazdaság és a védelmi ipar területén, valamint része a Magyar Növekedési Tervnek is.

 

A siker egyik kulcsa, hogy ki tudjuk bontakoztatni azt a szellemi hátteret, amelynek alapja egy korábban nem létezett diszciplináris háttér, amelyre az újfajta mérnöki tudás épül: a biológiai és az elektronikai alapok egyszerre. Nevezetesen, egyrészt a molekuláris biológia és az idegtudományi kvantitatív alapok, másrészt az elméleti villamosságtan, a kvantum elektrodinamika és a számítástechnika mérnöki alapjai együtt. Ez az új diszciplináris bázis az, amelyre a Pázmány Péter egyetemen és Semmelweis Egyetemen megindított, Európában úttörőnek számító molekuláris bionika egyetemi alapszak épült, és amely szakon a napokban átadják az első mesterszakos diplomákat is.

 

(A molekuláris bionikaszak három évvel később Szegeden is beindult, és ma is része a képzési kínálatnak.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .