Udvardy György püspök nagyböjti gondolatai

„Tartsunk ki rendíthetetlenül reménységünk megvallásában, mert hűséges az, aki az ígéretet tette” – így hangzik a zsidóknak írt levél 10. fejezetének 23. verse, amely idén egyházmegyénk cselekvését meghatározó mondatként szerepel. A nagyböjt a hit megvallásának, a hitben való növekedésnek az ideje, hiszen hittel készülünk húsvét éjszakájának megünneplésére. Itt születik az Egyház hite és a mi személyes hitünk is.
Hittel készülünk és éljük meg istengyermeki méltóságunk újbóli felfedezését, hittel tartunk bűnbánatot, és imádkozunk a megtérőkért, a beavatásra készülőkért. Növekszik az Egyház, Isten országa és az ember méltósága.
Hittel végezzük a nagyböjti gyakorlatainkat, az imádságainkat, mert a hit cselekedete az imádság, ahogyan erre XVI. Benedek pápa figyelmeztet bennünket. A hit gesztusa a böjti fegyelem megtartása – hisszük azt, hogy Isten országában terem gyümölcsöket.
Hittel végezzük az alamizsnálkodást, az osztozást, a szolidaritás megtapasztalását – még akkor is, ha pontosan tudjuk, hogy nem tudunk mindenkinek segíteni, minden nehézséget megoldani.
Hittel akarunk az önfegyelem útjára lépni, mert Krisztust akarjuk magunkra ölteni cselekedeteinkben, gondolkodásunkban, lelkületünkben.
Hiszünk Istenben, hisszük azt is, hogy e cselekedetek által növekedünk, de hitünk legfőképpen arra irányul, hogy bízunk annak a hűségében, aki az ígéretet tette.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .