A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felhívása

A tartós havazást ígérő hideg éjszakák előtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindenkit arra kér, hogy figyeljen oda a környezetére, vegye észre a földön fekvő, fűtetlen épületekben éjszakázó embereket.
Fagypont alatt és csapadékos időben egy kicsit több figyelem ugyanis életmentő lehet.
A földön fekvő, a csupasz betonon ülő vagy az átázott ruhájú emberek gyorsan kihűlhetnek. Árulkodó jel lehet, ha valaki hosszú időn át mozdulatlanul ül vagy fekszik. Ha ilyen emberrel találkozunk, bátran menjünk oda hozzá, és kérdezzük meg, tehetünk-e érte valamit, szüksége van-e segítségre. Ha az illető nem tud válaszolni, hívjuk a diszpécserszolgálatot – Budapesten a 06/1 338 4186-os számon – vagy a 112-es segélyhívót. Pontosan adjuk meg a helyszínt, és részletesen mondjuk el, miért kérünk segítséget.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a téli krízisidőszakban az állandó éjszakai szállások mellett több ideiglenesen megnyitott menedékhelyen is fogadja az utcán élő embereket. Szükség esetén akár ötszáz hajléktalant is képesek befogadni éjszakánként. Az intézményi ellátást elutasító emberekről a Máltai Szeretetszolgálat utcai szolgálata gondoskodik.
Ne felejtsük el, hogy nem csak az utcán élők lehetnek veszélyben. A téli tragédiák nagy része fűtetlen lakásokban történik, ezek megelőzése közös felelősségünk. A nagy hidegben bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet. Bajt jelenthet, ha nem füstöl a kémény, ha nappalra is égve maradt a villany, ha nem látjuk a megszokott időben a szomszédot. Ne habozzunk becsengetni hozzá, és szükség esetén azonnal hívjunk segítséget.
Az ellátószervezetek munkájáról bővebb információk olvashatók a www.diszpecserportal.hu címen. Ugyanitt megtalálhatók a vidéki diszpécserközpontok elérhetőségei is.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .