Tűzeset a miskolci minorita templomban

„A tűztől meggyulladt a burkolat is, sűrű füst és korom keletkezett, amely a sekrestyéből átterjedt a folyosóra és a templomra is. Szennyeződés található a padokon, a szobrokon, a freskókon, a falakon, a festményeken, a fő- és mellékoltárokon, valamint az orgonán is. A kár teljes pontossággal még nem becsülhető meg, annyit azonban már most tudni lehet, hogy a takarítás előreláthatólag nyolcmillió forintba fog kerülni. Az orgona is javításra szorul, illetve újra kell hangolni. A károk helyreállításának további költségei csak a későbbiekben derülnek majd ki. Személyi sérülés, hála Istennek, nem történt, mert a rendházban éppen akkor nem volt senki. A keletkezett tüzet viszonylag gyorsan sikerült eloltani, de mivel az épület műemléki védettség alatt áll, ezért a takarítást csak bizonyos szabályok betartásával, speciális eszközökkel lehet elvégezni, ezért kerül ilyen sokba. A helyreállítás egy részét fizeti a biztosító, a fennmaradó tetemes kiadások biztosítására adományokat gyűjtünk. A nagylelkű felajánlásokat erre a számlaszámra várjuk:

Miskolci Nagyboldogasszony Plébánia
– CIB Bank Zrt.
10700086-68597618-50200002

A tűzesetet követően a plébánia közössége nagyon komolyan helytállt: takarítóeszközökkel, vödrökkel felszerelkezve már másnap ötvenen gyűltek össze a templom előtt, hogy segítsenek a helyreállításban. Azóta is folyamatosan érkeznek a megkeresések: van, aki a kétkezi munkát ajánlja fel, mások anyagi hozzájárulással segítenek. A támogatásnak valamennyi formáját nagy örömmel fogadjuk és ez­úton is hálásan köszönjük.”
Arra a kérdésre, hogy a helyreállítási és tisztítási feladatokkal várhatóan mikor végeznek, Zsolt atya azt válaszolta, hogy néhány hét alatt befejeződnek a munkálatok.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .