Egy korszak véget ért

Fotó: Kissimon

 

A nosztalgiánál nincs ártalmasabb és veszedelmesebb a világon. És azt is tudjuk, hogy az 1952-ben alapított büfé színvonala az utóbbi időben finoman szólva is erős hanyatlásnak indult. Berendezése a hetvenes-nyolcvanas éveket, fizetési rendszere pedig sokáig a háború előtti időszakot idézte. De akik szerették, éppen ezért szerették. S hát a hely nem csak süteményeket, kávékat és tortaszeleteket jelentett. Hanem randevúkat, szerelmeket, különböző találkozásokat is.
A Jégbüfé, mivel homlokzatán az utóbbi időben (laza húsz évben) hol égtek a villanybetűk, hol meg nem, maga volt a költészet. Az „égbüfé” vagy a „Jé.büfé” feliratok évenként váltakoztak bejárata fölött. Már csak ezért sem lehetett nem szeretni. Jó volt megállni az utcára néző nagy ablakai előtt. Nézni a hömpölygő tömeget, az Erzsébet híd felé tartókat, az utca színes forgatagát, a szemközti palotát. S közben keverni-kavarni azt a feketét, míg édes nem lett a hangulattól.
De mit tudunk magáról a házról, amelyben a cukrászda annyi éven át üzemelt? S mi lesz vele eztán? A Ferenciek tere 10. szám alatt álló, eklektikus stílusú épület a Belvárosi Takarékpénztár székházának épült 1909 és 1912 között. Tervezője Schmahl Henrik, az építész pedig Lipták Pál volt. Schmahl azt is figyelembe vette, hogy a palota helyén korábban a Brudern-ház állt, amelynek üzletsori folyosóját a budapestiek Párisi-háznak becézték. Ezért készült el a földszinten a Párisi Udvar. Az épületet a szocializmusban államosították, 1960 tavaszán az IBUSZ vette birtokba, ezért egy ideig IBUSZ-palotának is hívták. Kétszer restaurálták, egyszer az új Erzsébet híd építéséhez kapcsolódóan az 1960-as években, egyszer pedig az 1980-as években.
A palotát tavaly megvásárló Mellow Mood Group hamarosan megkezdi az épület felújítását. A cég képviselői, Sameer Hamdan és Zuhair Awad idén februárban írták alá a szerződést a nyertes Archikon Kft. ügyvezető tulajdonosával, Nagy Csaba építésszel. A fejlesztők vendéglátóhelyeket, rendezvényhelyszínt és ötcsillagos apartmanhotelt álmodtak a helyszínre.
A Jégbüfé tulajdonosa állítólag szeretett volna a környéken maradni, de olyan drágák a bérleti díjak, hogy egyelőre nem talált másik helyszínt. A Budán, a Fény utcában működő testvérbüfé természetesen nem zár be. Valószínűleg oda mentik át az itteni berendezést.
Egy korszak véget ért. Az Idő előtt meghajtjuk fejünket. Nem sírunk, csak búcsúzunk. Pogácsák, sajtos masnik, pálmalevelek, eperízű fagyik és egy letűnt korszak, Isten veletek!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .